Hej

Har precis flyttat in i ett hus som har följande.

Panna: Janfire Combifire Pelletspanna
http://www.janfire.com/information/documents/BA_Panna_R2_SV.pdf

Brännare: Janfire NH
http://www.janfire.com/information/documents/BA_NH-Mody_R5_SV.pdf

Pelletsförråd: PelliStore 5300 liter/3000Kg
http://www.janfire.com/information/documents/Web_BA_Pellistore_R2_SV.pdf

Jag fick en "snabbgenomgång" av förra ägaren som var av snittet. "Här fyller man på pellets, här öppnar man när det är dags att tömma aska" osv. Sen så sa han att värmen var avslagen men pannan gick nu enbart för att värma varmvattnet.

Vad jag nu undrar är bla.

Jag har sett att cirkulationspumpen är påslagen (se sida 11 för panna i pdf/ L5 L6 lyser) men vad jag ser så är shunten som sitter på ledningen till elementen stängd. Ska jag då stänga av cirkulationspumpen? Vad jag förstått så behövs den för att skicka ut vattnet i elementen. Eller spelar det ingen roll.

Sen så undrar jag om jag skulle vilja köra på el (det sitter en värmepatron i pannan), är det då bara att stänga av brännaren (P1 i pdf för pannan) och så hoppar patronen igång?

Som sagt jag är en novis på området och tidigare en betongindian och alla tips mottages tacksamt.
 
Cirkulationspumpen ska vara igång alltid, stänger du av den så finns det en stor risk att den har fastnat när du försöker starta den i höst igen.
 
Välkommen till husägar och ha koll på sin uppvärmnings,-världen :)
Jag kan inte din panna men som förberedelse till vintern kan du leta dig till www.pellets.info där finns det myyyycket att läsa och hjälp att få.
Obs för ett tag sedan kunde det ta lång tid att regga sig pga en admin som knappt syns till.
 
Jag rekommenderar dig att stänga av cirkpumpen för att vara säker på att ingen värme går ut. Shuntar som inte är helt täta när de är stängda är inte ovanligt. Kör cirkpumpen en gång per månad några timmar under sommaren så är det mycket liten risk för problem.
 
Tackar för alla svar. Är som sagt helt ny på området.

Danne031

Jo jag reggade mig på pellets.info först, det var 10 dagar sedan men har ännu inte blivit granskad av admin. Lite synd då det verkar finnas mycket kunskap om just pellets där.

injonil

Jag misstänker att det smiter ut lite värme på elementen. Men jag tror att det får vara för den här säsongen. Men nästa sommar stänger jag nog av och kör bara någon gång ibland under sommarmånaderna.

Tack igen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.