Hej

Har ett hus på 160 kvm i 1,5 plan. Har en centralfläkt som styrs av en Franke Alliance 440-16 med hjälpmotor på 70W. Sitter 1 frånluftsdon i badrum på ovanvåning, 1 i badrum på bottenvåning samt 1 i tvättstuga.
I samband med takbyte så bytte man den gamla takfläkten som var en 110W från Luftkonditionering AB till en Systemair TFSR160.
Upplever att det tar lägre tid att ventilera ut fukt från badrum även när man använder forceringsläget på fläkten samt att det inte är samma drag i fläkten vid matlagning. Är det något som måste justeras eller har man valt en för liten takfläkt? Alla frånluftsdon är öppna på max.

Mvh Magnus
 
BirgitS
Har det mätts upp vad det är för flöden?
Normen för frånluft är 15 l/s i badrum och 10 l/s på andra ställen, samt 0,35 l/s och kvm bostadsyta. Enligt specifikationen så ska fläkten kunna klara av upp till 141 l/s.

Man brukar säga att om imman på t.ex. spegeln försvinner på en kvart så fungerar ventilationen tillräckligt bra. Hur är det med det i badrummet?
 
Det har inte gjorts någon mätning än så länge. Är AC versionen av fläkten så klarar 121 l/s. Imma på spegeln försvinner ganska snabbt, men inte på fönster samt på cistern till toalett.
 
BirgitS
Fönster och cistern är kalla ytor så det är ju en liten annan sak. Fönstret är nog bra att torka torrt om det finns trä där.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.