Har precis flyttat till hus och funderar på om man inte borde säga upp telefonabonnemanget istället för att flytta det. Ringer som mest ca två samtal per månad, och de två samtalen skulle bli bra mycket billigare om de som resten gjordes med mobilen. Problemet (om det nu är det) är att vi vill kunna få någon form av internetuppkoppling till datorn. Så ni som kan och vet, fungerar det att få uppkoppling utan telefon?
 
Beroende på vad man har för behov kan ju mobilt bredband vara ett alternativ.
 
Hur fungerar sånt?
 
En liten dosa som man ansluter till ett av datorns USB-uttag. I med en CD och installera lite program och sen är det bara att koppla upp sig. Kolla på de olika mobilteleleverantörernas hemsidor. Kostnaden ligger på ca 100-200kr/mån.

Mobilt bredband duger bra till lite surfning och mailläsning. On-linespel och fildelning är ingen höjdare. Sen bör man kolla hur bra täckning man har där man bor innan man bestämmer sig för leverantör.
 
Det låter som ett fullt tänkbart alternativ. Ska kika vidare lite. Tack för snabb hjälp!
 
En fundering till: Fungerar ADSL även om man inte har telefoni? De tidigare ägarna har ju haft fast telefon så allting finns ju där rent fysiskt men vi vill gärna slippa abonnemanget.
 
Såvitt jag förstår kan du få bredband via olika bolag utan att ha med telefoni. Finns det en fast lina så har de numera avtal som gör att de använder Telia som underleverantör utan att du behöver bry dig. Och du kan använda bredbandsbolaget, glocalnet, Telia eller Tele2 för de här lösningarna. Finns kanske fler till och med.
 
Snailman
om man har adsl utan telefoni, så brukar man få betala en extra månadsavgift, den är lägre än telias ordinarie (för telefonen), men osäker på hur mycket den brukar vara...
 
Jag tror inte det är så längre. Det monopolet är släppt. Man kan ta vilket abonnemang man vill och det är de kostnader som anges som gäller.
 
Telias bredband kostar mindre om man har dem som leverantör för telefonin.
 
Det som gäller är att om man har Telefoni och ADSL på samma ledning så betalar ADSL leverantören en hyra för en del av ledningen. Produkten kallas också delad ledning och prisnivån är reglerad av PTS. för närvarande 122kr plus moms per kvartal

Om man inte har telefoni på ledningen så måste ADSL leverantören betala för hel ledning. Även denna produkt är PTS reglerad men kostar mer per månad. för nuvarande är det 244 kr plus moms per kvartal

Därav får ADSL leverantören en högre kostnad för de kunder som inte har telefoni någonstans. För det mesta tar de ut denna kostnad av kunderna
 
Sambon ringde Tele2 och hörde sig för lite. Enligt dem krävs det ett telefonnummer för att ADSL ska fungera, det räcker inte med bara linan. Och bandbredden med mobilt bredband är ännu ganska låg där vi bor (Huddinge) men de trodde att utbyggnaden av turbonätet skulle vara klar kring jul. Så nu lutar det åt att vi kostar på oss flytt och fortsättning av abonnemanget och använder ADSL.

Tack för hjälpen!
 
Rent tekniskt behöver man inget telefonnummer. Dock är det praktiskt om man har ett telefonnummer när man beställer sitt ADSL. Operatörernas system brukar vara uppbyggt på just telefonnummret de kan utföra "mätningar" och sånna saker då.

Man kan säga upp sitt telefonabb efter det att man har skaffat ADSL. Tror inte någon operatör har problem med det. Dock så kan det ju bli lite struligt vid felsökning och sånna saker. Telefonnummret fungerar lite som ett förbindelse nummer.

Vad jag har hört från kollegor som har skaffat Mobilt bredband (telia) så är det kapacitets problem. Det går extremt trögt ofta går det fortare om man surfar med vanligt uppringt internet. Men det lär vara ett övergående problem efter som man lär bygga ut för fullt.
 
Tre funkar bättre än så länge enligt våra erfarenheter. Det som funkar absolut bäst (dock inte lika snabbt) är NMT.

Tecknar man ADSL först och sen säger upp teleabbet gäller det att se till att ADSL leverantören hyr hela linjen. Risken annars är att den kabeln markeras som ledig i registren och sen används till en annan kund.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.