Renoverade köket i nuvarande hus förra året. Blev ett Epoqkök, och vi var nöjda när det stod färdigt. Tyvärr fick vi vattenskada nästan direkt, och hantverkarna som fick uppdraget att återställa köket efter att det torkat upp gjorde ett riktigt uruselt arbete. Köket som innan var symmetriskt och fint är nu lite skevt och osymmetriskt. Vi fick inte heller uppleva kvaliteten på stommar och luckor då vi sålt huset och ska flytta vid årsskiftet.

Att vi valde Epoqkök var för att vi ansåg att huset var i en sådan prisklass att vi inte skulle få tillbaka värdet vid en försäljning av huset (ett dyrt kök i ett hus i mellanklass kommer inte att fås igen vid en försäljning)

Det nya huset är i en prisklass upp, och funderingarna nu går på att bygga ett kök av högre kvalitet. Har googlat mig fördärvad och även läst massvis med trådar här, men blir inte riktigt klok på om kvaliteten på de dyrare köken motiverar prislappen om man inte ska göra speciallösningar eller annan lyx. Vi vill ha ett gediget kök där det absolut viktigaste är att det håller formen och inte blir skevt och vint.

- Vi kommer inte att göra några speciallösningar i nya köket.
- det viktigaste är att köket känns gediget och håller god kvalitet.
- vitvarorna kommer att vara av god standard, men inte någon lyx.

Frågor:
1. Vad är det viktigaste för att köket (snickeridelen) ska hålla god och hållbar kvalitet? Är stommarna det man ska satsa på? Eller går det att använda IKEA/Epoq-stommar och satsa på luckorna/fronterna och gångjärnen?
2. Hur stor skillnad är det mellan IKEA -> Nordiska Kök -> Tibrokök?
3. Är massivt trä märkbart bättre än MDF?
4. Finns det leverantörer från Baltikum/Polen som levererar god kvalitet till måttbeställningar?



(Vi kommer att behöva lägga en hel del pengar på övriga renoveringar av huset såsom dränering, källare, badrum, utbyggnad - så det gäller att göra smarta val med pengarna vi har så att det ska räcka)
 
Mdf är mer mer formstabilt än massivt trä men känsligare för fukt och massivt trä kan tåla slitage bättre och lagas enklare. Massivt trä är dyrare.

Men som alltid, det beror på hur du använder ditt kök. Det finns kök i spånskiva från 70-talet som ser ut som nytt och det finns massiva kök som fördärvas på några år.

Det som framförallt skiljer leverantörerna enligt mig är flexibilitet och design. Annars köper många gångjärn, lådor och beslag mm från samma leverantörer. Sen är det detaljer, är det verkligen fullutdragslådor? Hur hög sockel? Mm
 
BirgitS
K Kanotisten skrev:
3. Är massivt trä märkbart bättre än MDF?
Massivt trä blir betydligt mindre skadat av vatten än vad MDF blir. MDF spricker och sväller upp, alltså mycket synligt, medan massivt trä kanske mörknar lite och nöts av.

En tidigare ägare satte in vårt kök och det är massiv ek i luckor och lådfronter. Nu efter 20 år kan man se lite små skador efter vatten på skåpen nära diskhon men bara om man letar på nära håll, våra gäster blir alltid förvånade när vi säger att det finns en del skador.

Men med målning av god kvalitet så är det svårt att komma igenom målarfärgen så att vatten kan komma in i luckor/fronter och skada dem.
K Kanotisten skrev:
2. Hur stor skillnad är det mellan IKEA -> Nordiska Kök -> Tibrokök?
Tibrokök la väl ner för 2 år sen.
Det har varit mycket klagomål i forumet när det gäller vissa Ikea-luckmodeller de senaste åren.
De som har Ikea-kök och inte har haft annat brukar vara nöjda medan andra påtalar att det är stor skillnad.

Om du inte har kollat köksartiklarna som finns på Byggahus så gör det, se här: https://www.byggahus.se/tagg/kok
 
K Kanotisten skrev:
3. Är massivt trä märkbart bättre än MDF
Absolut, dessutom är hela rostfria diskbänkar med riktig kant bättre än alla andra alternativ.

Vill man sen minska risken för vattenskador ytterligare får man bygga köket med plastmatta och golvbrunn.
 
  • Gilla
Kanotisten
  • Laddar…
Vi köpte ett massivträkök för inte så mycket mer än ett "vanligt" kök... (tex ett Ballingslöv, för IKEA priser hittar man inget sånt).

https://www.araslov.se/kok/araslov/

Fördelen är att köket kan byggas exakt på millimetern i den höjd / bredd osv du vill ha det. Varje skåp kan anpassas. Det kostar inget extra...

...och att trä är fukttåligare och lättare att måla / reparera / underhålla över tid, dvs köket kan teoretiskt hålla längre, kan renoveras istället för att bytas.


Nackdelen, det är mjukare än folierad MDF, lackeringen är känsligare än MDF. Innanförliggande luckor är känsligare för montering och för att köket "sätter sig" - om huset rör sig går det inte lika lätt som på tex ett IKEA kök att bara justera luckorna så det ser "OK" ut även om stommen är lite sned.

"moderna" utdragslådor blir ganska dyrt med dessa kök, vanliga dörrar gör att det blir rimligare priser. Luckorna är heller inte dämpade.

Ska man gå på ett "dyrare" kök, som tex Ballingslöv, så tycker jag man helt klart ska kolla en vända på nån av massivträköktillverkarna (det finns flera som ligger i samma prisläge som Åraslöv).

Men man ska också veta att det som sagt inte bara är fördelar med massivträkök.

Har man ett gammalt sekelskifteshus med högt i tak är det perfekt att kunna få skåp upp i tak, samt att inte få massa passibitar när det inte är standardmått - det klarar inte de flesta av modultillverkarna.
 
  • Gilla
Kanotisten
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.