Två mätare installerade på en rörledning, vänstra visar temperatur och högra tryck i ett värmesystem.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Nu när det är nollgradigt har jag ca 0,5 bar men om det är -25 och utgående temperatur ligger på 75 grader så stiger trycket till över 2 bar.

Var "bör" trycket ligga i en radiatorkrets?

Vid 2,5 bar löser säkerhetsventilen ut.
 
  • Gilla
Mortsken
  • Laddar…
Beror på hur många meter högsta radiatorn sitter från pumpen, varierar alltså i varje hus.
 
  • Gilla
MR Wein
  • Laddar…
Beror väl på om systemet är öppet eller slutet.
Är det slutet brukar man väl räkna ca 0.1 bar per meter lyfthöjd.

Fast det verkar vara en stor diff på trycket om det är slutet. Vårt varierar ca 0.2 bar max.
Dock har vi elpanna och lågtemp.system (max 55°C ut)
 
Om du har så stor differens som 0.5 Bar till 2.0 Bar så har nog luften pyst ur ditt expansionskärl (om det är ett slutet kärl) alternativt att membranet är punkterat.

Annars beräknar du mintrycket som Dede77 säger plus lite marginal. Om du har expansionskärl och manometer (fel-) monterade på framledningen så bör du lägga till extra marginal eftersom trycket då är lägre på returledningssidan före cirkulationspumpen.
 
  • Gilla
MagHam
  • Laddar…
Handdukstorken på övervåningen når väl upp en 5 meter ovanför fjärrvärmecentralen så jag bör nog peta i lite mer vatten. Systemet är slutet. Men annars är det nog dags att ringa fjärrvärmeleverantören. Jag betalar 100 kr/mån för någon slags underhållsgaranti och fjärrvärmecentralen är från 90-talet så de kan gott och väl få komma hem till mig och byta expansionskärl så att jag får lite nytta för pengarna.
 
  • Gilla
Otto Kulladal och 2 till
  • Laddar…
Glöm inte att höjdskillnaden/vattenpelaren skall räknas från manometern till högsta punkt.
 
  • Gilla
2140
  • Laddar…
Sådär, nu har de varit här från fjärrvärmeleverantören. Det räckte med att knacka på det 16 år gamla expansionskärlet för att konstatera att det var vattenfyllt. Han kopplade på en cykelpump på kärlet och pumpade i ny lyft och sen klingade det fint i expansionskärlet.
 
Hur vet han att han fick in rätt mängd luft? Är det för högt eller lågt tryck i blåsan så funkar det ju dåligt.
 
  • Gilla
Jonny Hylander och 1 till
  • Laddar…
Det vet jag inte men det fanns en tryckmätare på cykelpumpen. Men jag får väl se om trycket sticker iväg vid nästa köldknäpp eller inte.
 
M
Man brukar räkna 0,5 som grundtryck och sedan 0,1 per höjdmeter från lägsta till högsta punkt. Normalt sett räcker alltså 1-1,5 bar till en vanlig villa.
 
Skall verkligen expansionskärlet fyllas med luft?
Skall det inte vara inert och torr gas, t.ex. kvävgas på tryckflaska.
Visserligen består luft av 79 % kväve, men innehåller även syre och vattenånga, och kan därför orsaka korrosion inne i expansionskärlet.

Vi har ett expansionskärl Flamco Airfix A för tappvarmvattnet vid varmvattenberedaren. På så vis öppnar inte säkerhetsventilen varje gång varmvattenberedare värmer vatten, och spottar ut vatten. Trycket på vattnet i varmvattenberedaren är 6 bar, övertryck. Det expansionskärlet skall om det behövs, enligt instruktionsboken, fyllas med torr kvävgas.
 
Redigerat:
  • Gilla
rillethedude och 1 till
  • Laddar…
Frågan vad man ska fylla med har varit uppe till diskussion tidigare.

Om man tänker på hur mycket luften och ångan man fyller på väger i förhållande till metallen i behållaren så är det inte särskilt stor andel av järnmolekylerna som kan bilda rost med det syret innan det tar slut. Gummiblåsan väger ju förhållandevis mindre så möjligen skulle det räcka för att åldra gummit lite grann.

(om man fyller 10 liter komprimerat till 0.5 bars övertryck borde det bli ca 15 gram luft varav i sin tur en stor andel ändå är kväve)
 
Redigerat:
Jag räknar med att fjärrvärmespecialisten vet vilken gas man ska fylla med. Han ställde också in systemets tryck på ca 1,3 bar vilket verkar stämma bra.
 
  • Gilla
Otto Kulladal och 1 till
  • Laddar…
Vad står det i instruktionsboken vilken gas som skall fyllas?

Jag har för mig jag sett att man i Tyskland fyller expansionskärl i pannvärmesystem med gasol.
Då rostar det tydligen inte, och angriper ej gummimembranet, alltså bättre än luft. Och gasol finns lättillgängligt på gasflaska.

En så kallad specialist kan tänkas av lättja och bekvämlighet använda vad han har tillhands, nu råkade han ha en cykelpump.
 
Redigerat:
  • Gilla
stopploss
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.