Vi har ett fullständigt gräsligt plank, mot ena grannen samt tvärs över vår ogräsmatta i höjd med huset. Det går liksom i vinkel där delen mot grannen är ca femton meter långt och den delen som går tvärs över gräsmattan är kanske tio meter. Det delar av våran gräsmatta på den sidan av huset tills det kommer till en körbar liten infart intill huset, denna lilla infart är numera gravt gräsbevuxen och används inte som infart alls. Här har vi satt upp en provisorisk grind (vi har hundar och på detta sätt kan de rusa omkring som de önskar på baksidan av huset). Vi har garage och grusad infart på andra sidan av huset. Så vi tänker fortsätta betrakta den fd infarten som en del av gräsmattan helt enkelt.

Jag vet inte om detta gräsliga bygge är tänkt som insynsskydd, växtstöd, vindskydd eller något annat, men det är ca två meter högt, byggt av tjocka, omålade, nu murkna ohyvlade plankor som är fastspikade i vågrätta rader på varsin sida av tjocka fyrkantiga stolpar, 25* 25 cm. En del av bräderna har ramlat av under årens lopp. Det lutar betänkligt.

Då vi ägnat de första ett och ett halv åren åt att få vårt gamla, skeva och illa isolerade hus något så när ok att bo i tänkte vi nu i år ge oss på tomten, som är vildvuxen och frodig. Prio ett är att få bort detta hemska plank/vindskydd eller vad det nu kan kallas. Men vad sätter vi upp istället? Grannen på andra sidan planket är sedan länge boende i sitt mycket välvårdade hus, med väldigt välvårdad trädgård. Detta hus ligger ett par meter från vårt plank, och mellan plank och hus har de en grusad gång. Deras tomt är ca 1/2 meter högre än vår, om vår tomt har sjunkit eller deras har höjt sig uppåt vet jag inte, men vi är ungefär lika långa och från deras sida går det hur lätt som helst att titta över planket, men står man intill planket på vår sida stirrar man in i de murkna brädorna. Det kommer alltså förmodligen se lite dumt ut om vi bara gör som vi tänkte lite slarvigt, sätta upp ett enkelt, diskret nätstaket på ca 1-1,2 meter. Minst 50 cm av det kommer ju vara under deras marknivå så att säga, så från deras sida blir staket helt symboliskt. Det gör inte oss något att de lätt skulle kunna kliva över staket, och våra hundar hoppar inte över ett sånt staket (vi har det slags staket på andra sidan av vårt hus, vi har även en del av tomten inhägnad med typ något gammalt hönsnät eller något liknande uppträtt på plaströr som är nerstuckna i marken med ojämna mellanrum, det är en väldig röra) men även de har hund och katt, som de helst inte vill ska ramla/hoppa in i vår trädgård. Vår ena hund är av en livlig sort, men hon har som sagt aldrig ens försökt ge sig av över hönsnätet och vår trädgård är inte någon rastgård. Hon är med oss ute, men är inte ute ensam. Hon är också mycket respektfull mot katter, även om hon kan ge intrycket att hon helst skulle äta upp allt som rör sig. Dock förstår vi att grannarna anser det lugnare om det finns ett rejälare staket mellan tomterna. Vi vill gärna behålla en fredlig samvaro med våra grannar, och vill inte att de ska behöva oroa sig för sina djur.

Totalt är gränsen mot grannen på den sidan är ungefär 40 meter, och i hörnan där det börjar finns delvis inne i en syrenhäck (som tillhör grannen) ett slags staket av armeringsnät. Detta armeringsnät har grannarna låtit fodra expertmässigt med ett hönsnät för att deras små djur inte ska ta sig in till vår sida (detta hönsnät ar inga likheter med det hönsnät som har plastpinnar som stolpar i en annan del av vår djungelliknande trädgård. Sen kommer det gräsliga planket (delvis övervuxet med kaprilfol och murgröna, kaprifolen tycks ha sina rötter vår sida av planket, murgrönan kommer från grannen), och efter att planket vinklat sig inåt och delar vår gräsmatta i två delar har vi inget staket alls mellan tomterna. Grannarna har dock väldigt fina och välartade buskar planerade på sin sida som även är deras parkeringsplats, vi har en rätt vildvuxen plätt ogräs med ett par träd av okänd sort och en hel del fläderbuskar, samt några taggiga buskar som delvis växer inne i vårt hemska plank. Mot vägen har förmodligen suttit ett nätstaket mellan betongstolpar. Bara stolparna finns kvar idag, det växer här något som även det är taggigt och motståndskraftigt mot såväl hård beskäring som uppgrävande av rötter. Vi tittar sällan hitåt.

Vår tanke här har varit att vi helt enkelt sätter samma typ av nätstaket runt hela tomten. Nu visade det sig att grannarna tänkte sätta upp ett staket av snyggare sort mellan våra tomter på framsidan så att säga. Vilket vi tacksamt tycker är en mycket bra ide. De hade inte tillräckligt av denna sorts staket för att sätta det hela vägen fram till syrenhäcken dock. Det är en typ av staket de har satt runt sin huvudträdgård så att säga, som ligger på den sidan av deras hus som inte vätter mot vår tomt och de hade lagom mycket över för att sätta mellan våra tomter på framsidan. Så det blir alltså snyggt och prydligt staket- sen ca femton meter där vårt plank halvligger idag och så en ståtlig syren häck ca 3 meter hög och ett par meter bred, med armeringsnät som staket nertill. Eftersom det gräsliga planket är vårt verkar det även vara lite vår sak att ersätta det med någon lite trevligare. Vilket ju verkar helt rimligt även för mig.

Vi är inte de händigaste människorna i världen har det visat sig, så vi behöver ett staket som dels är minst 1,5 meter högt så delen som sticker upp intill grannarnas grusgång är minst 1 meter så grannarnas djur måste anstränga sig lite för att ta sig in i vår trädgård (1 meter är ju inget för en katt, men det tycks vara en ganska stillsam katt), med fördel ganska underhållsfritt och dessutom lätt att sätta upp, rakt och fint helst. Jag har fått intrycket att ju högre staket man tänker bygga desto svårare är det att få det rakt och fint.
Finns här några peppande historier tro om folk som med tummen mitt i handen på några dagar lyckats bygga hur stiliga staket som helst utan större ansträngning?
 
Ni kommer säker fixa att få till ett staket/plank. Skam den som ger sig. :)

På din beskrivning är det lite svårt att förstå hur, och var på fastigheten ni tänker er staket (och var grannarnas staket är i förhållande till ert nya). Har du möjlighet att göra en liten skiss som förklarar?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.