Jag har ett egen konstruerat solfångarsystem vid sommarstugan som värmer vatten bestående av 3 paneler om vardera ca 2 kvm varigenom vattnet cirkuleras med en liten cirkulationspump genom en 1000 liters isolerad IBC tank. Pumpen startas nu manuellt när solen lyser och stängs av manuellt när solen går i moln för att inte vattnet skall kylas i stället. (det gäller att vara hemma). Kan ni tipsa om ett skymningsrelä som jag kan installera som är tillräckligt känsligt för att stoppa pumpen när solen gått i moln och starta när solen tittar fram igen.
(För info 500 liter 10 gradigt vatten ur brunnen ökar i temperatur ca. 2 grader i timmen då solen lyser på sommaren = duschtemp på kvällen första dagen.)
 
Tror inte du hittar något skymningsrelä som kommer att funka som du har tänkt. De är inte byggda för att känna av så små ljusnivåförändringar.

Ev. kan du hitta någon kommersiell produkt tänkt för växthus, men de lär komma med en rejäl prislapp.
Ett alternativ är att du knåpar ihop någon egen pryl. Med ex. en liten mikrokontroller, typ Arduino kan du snabbt mäta och enkelt ljusnivån, och sedan lägga in gränsvärde och fördröjningar enl. önskemål i programmet. Du hittar massor av exempel på nätet om detta.

https://forum.arduino.cc/t/how-to-measure-sunlight-intensity/679051
 
Så du menar att solfångarna inte ger någon värme när det är mulet?

Vid solnedgång/soluppgång så är det ca 50-100 lux, en solig sommardag när solen står nära zenit så är det ca 100 000 lux.

Ett "vanligt" skymningsrelä är inställbar någonstans mellan 0,5 och 300 lux.
Rörelsedetektorer kan ha uppåt 3 000 lux som max.
 
Är det inte bättre att styra på temperaturskillnad in och ut ur panelerna?
Eller har du så pass högt flöde att skillnaden blir väldigt liten?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.