Tänkte isolera ett 10 kvm förråd primärt för att ha frostfritt på vintern. Jag vill också ha möjlighet att ibland dra upp värmen lite så man hålla 15-20 vid 0 grader yttertemp (skånsk vinter).

Vad rekomenderar ni för element? Ska ha 230V och hade tänkt mig något lite billigare.

Direktel eller oljefyllt?
Effekt?
 
Finns ingen anledning att ha olje fyllt, ett vanligt konvektion med ELEKTRONISK termostat funkar.

(Elmont skriver det säkert också)

Protte
 
prototypen skrev:
Finns ingen anledning att ha olje fyllt, ett vanligt konvektion med ELEKTRONISK termostat funkar.

(Elmont skriver det säkert också)

Protte
Kanske en med fläkt också.
 
Så bimetall går bort m.a.o.?

Det kommer att vara elfahyllor över elementet, så då sticker värmen åtminstone inte direkt upp längs väggen utan får lite fart in mot rummet. Behövs fläkt ändå?

Finns det bra nätbutiker för sådant eller är det Bauhaus eller liknande som gäller?
 
  • Gilla
Llamas
  • Laddar…
H
Och varför skulle man behöva både elektronisk styrning och fläkt för att hålla varmt i ett förråd. Ett enkelt element med bimetalltermostat gör ju samma jobb.
 
Bimetallen gör säkert samma jobb, men tanken är ju att den elektriska termostaten är känsligare (smartare?) och ska undvika att du eldar för kråkorna.

Vore intressant att se en graf på när den insparade elförbukningen möter den extra inköpskostnaden.
 
Ett konvektorelement är mer effektivt än ett oljefyllt, med fläkt blir den ännu effektivare. Dessa köper du billigt på vilken bygghandel eller lågprisaffär som helst. Visst funkar det med oljefyllt också men min erfarenhet är att dessa inte är bra när det gäller sämre isolerade utrymmen som förråd o.dyl.
 
Elelement har, har alltid haft och kommer alltid att ha 100% verkningsgrad.

Fläktar hit och dit olja eller bimetall, alltid 100%, det blir värme av all ström.

Det går inte att göra ett element med högre verkningsgrad än 100%.

En fläkt skyndar på cirkulationen och man kan göra elementet mindre utan att ytan (brännskaderisken) blir hetare. så två lika stora element med och utan fläkt så visst det med fläkt värmer snabbare och till högre temperatur men det syns också på elräkningen.

En elektronisk termostat kan utan vidare ha ett kopplingsintervall på 0,1 grad, vill man då ha minst 4 grader i förrådet kommer temperaturen att pendla mellan 4,0 till 4,1 grad.

En bimetall har normalt ett intervall på 3 grader, (med accelerationselement kan man komma ner till 1 grad) vill man då han minst 4 grader så kommer temperaturen att pendla mellan 4 och 7 grader med ett medel på 5,5 grader. Högre temperatur = högre kostnad.

Protte
 
  • Gilla
TBN och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.