Hej!
Har anslutit till forumet för att få allmänhetens tips. Då man ringer olika rörisar, försäljare mm så pratar många för "sin sak". Tillslut vet man att allt är jättebra...
Det är på det viset vi köpte vår luftvärmepump. Den skulle vara jättebra sa alla försäljare. Den fungerar sådär ärligt talat!

Vi bor i ett trähus från 1945. Det är källare, två våningar och vind.
Det är ca 90 kvm. boyta. Det är 56 kvm byggyta. Det är både källare och vind på huset. Vi har satt in nya fönster, dock inte tilläggsisolerat eller vindsisolerat. Det senare skall åtgärdas i sommar är det tänkt.

Då vi köpte huset fanns det ett par dåliga gamla elelement och kaminer. Vi satte in oljefyllda elelement och en luft/luftvärmepump. Då det varit -15 grader har vi haft ca 9-12 grader nere och 14-17 uppe. Luftvärmepumpen sitter i trappen upp till övervåningen. Vi har kvar kaminerna. Det är bägge två små varianter. Den i köket behöver fyllas på var 20:e minut, den på övervåningen var 30:e. Det är inget man eldar i om man inte skall vara hemma flera timmar alltså. Det lönar sig inte att bara stoppa i ett par gånnger o sedan åka till jobbet t.ex.
Nu, efter tre år i huset, är vi trötta på att frysa!
Vad ska vi välja?

1. Dra in vattenburetsystem, sätta in vedpanna, acktankar och pelletsbrännare.
Detta kommer kosta 160000, vilket gör att vi lagt ut ca 110000 mer än vad huset är värderat till efter rusten.

2. Sätta in bergvärme eller jordvärme. Bergvärme kommer väl bli kring 200 000, jordvärme något billigare. Har inte fått något pris på det. Då har vi lagt 150 000 mer än vad huset är värderat till efter rust.

3. En pelletskamin uppe och en nere samt fläktar som transporterar värmen vidare till nästa rum. Pelletskaminerna ca 60000+rör ca 15000+ fläktar 2000=ca80000. Då har vi lagt 30 000 mer än vad huset är värderat till efter rust.

Huset kommer ju såklart bli mer värt då vi har riktig värme i det. Skulle vi sälja idag skulle priset dras ner mycket då man berättade om värmeproblemen...
Dessutom är det svårt att räkna på kronor och ören. Vi köpte det för 500 tkr, har lagt ut ca 250tkr MEN då har vi gjort ALLT utom att sätta in luftvärmepumpen själva.
Rör är bytta, ny el indraget(med hjälp av en som är vän elektriker ), nyrustat i alla rum, ny toa duschkabin o.s.v., nytt kök, nytt yttertak, ommålat och bytt det som behövs i panel o stomme, bytta fönster, bytt vattenpump och slangar ut till brunnen. Det mesta har vi fixat alltså. Det är dräneringen kvar bara.
Alla de timmar vi lagt ner, min kusin(elektriker), min far(snickare/alltiallo), min fasters man(snickare/alltiallo), min syrras kille(snickare/alltiallo), mina bröder, min styvfar, mamma, andra kusiner, vänner... Ja, man blir rörd då man tänker på alla som varit med oss och hjälpt till på resans gång!Det är svårt att värdera alla de arbetstimmar och insatser som gjorts. Om vi hade tagit hit någon som gjort allt det hade 250tkr inte räckt halvvägs! Bara allt rivningsarbete som gjorts. Allt material som skall inhandlas och allt material som skall köras bort. Det har tagit många timmar!

Så, det är som sagt svårt att räkna på kronor och ören. Nu har vi slitit i tre år. Det är nästan så detta med värmen gör att vi vill sälja, men om någon gjort som vi förstår ni.. Detta har ju blivit vårt skötebarn:)
Man KAN bara inte sälja.. Samtidigt som man måste sätta stopp någongång för hur mycket det skall få kosta. Det ligger för sig själv med underbart läge nära till staden men skogen är ändå utanför. Vi har hund o katter och fler djur lär det bli så huset är som gjort som oss.
Det är bara det att det kanske behöver byggas ut om det någongång skulle bli barn...

Så, en tuff fråga...
Vilken värme skall vi välja?
Eller är det kanske dags att sälja? Ett för litet hus som kanske skulle gå o klämma in ett par ungar i men som egentligen behöver byggas ut lite...Har två rum uppe och ett rum16 kvm och kök 16 kvm nere. De ena rummet uppe går kanske att dela upp till ett "större" 16kvm och ett minirum 12kvm.

Åhh, svårt att bestämma sig! Någon som har ett tips?
MVH// Paema
 
Jag skulle börjat med att isolera vinden, det borde vara där den mesta värmen försvinner och detta kostar inte några stora summor heller. Eventuellt ta hjälp av nån som har en värmekamera som kan kolla var värmen drar sig ur huset.
 
Hemmakatten
En pelletskamin låter som det skulle passa. Det skulle absolut räcka med 1 kamin. Placera den nere och led värmen uppåt. En vanlig pelletskamin (ej vattenmantlad) skall du inte behöva betala så mycket som 30´för. Skorsten har ni ju redan. Den behöver dock kollas så att den passar för pellets som har mkt lägre rökgastemperatur än vedeldning. Det finns pelletskaminer som värmer upp till flera hundra kvm bostadsyta, så det är inte ens en av de större ni behöver.

En pelletskamin i kombination med vindsisolering är nog det billigaste och bästa sättet att få varmt.

Och det är klart ni skall se till att det blir varmt! :) Hela livet förändras om man slipper gå omkring o frysa!
 
Jag värmer ett relativt dåligt isolerat 1800-talshus i två plan på totalt 110 kvm med en pelletskamin (luftburen) som enda värmekälla, har inga el-element igång alls. Det fungerar riktigt bra till och med vid minus 30 och lägre, huset ligger strax söder om polcirkeln så det händer att det blir kallt ute:).
 
blir det för kallt så har du ju köpt för små radiatorer.
huset ska givetvis kunna drivas med endast radiatorerna om värdet inte ska dras ner. sen kan du ju kompletera med en pelletskamin för att spara på el.
 
Hej
isolera vinden är väl bra på kort sikt, även lång
men är egentligen inte svaret på frågan.
Vedeldning:har ni tillgång till gratis, eller väldigt billig ved? om nej skit i vedeldning
Bergvärme jordvärme: ett bra alternativ om ni inte spränger er ekonomiska sits.
Pellets: som vedeldning fast med dyr ved.

ett komplett vedsystem med ackar dylikt är nog nästan lika dyrt som berg/jordvärmen. så är inte veden gratis kan det kvitta.
fjärrvärme: om det finns tillgänligt kan det vara ett alternativ, dock dyrare än värmepump i längden.
 
I ett äldre hus med ofta små rum, så är ju ett vattenburet värmesystem överlägset i längden vad gäller värmekomforten. Men i er situation med en svår, komplicerad och kostsam eftermontering så kanske en vattenmantlad pelletskamin skulle kunna vara en kompromiss. Den skulle kunna förse de närliggande ytorna med värme direkt, och sedan också ge er möjlighet att flytta en del effekt vattenburet till ytor längre bort.
 
Ja, vindsisolering skall vi göra inom kort. Det är isolerat med spån, men har hört att man skall isolera 40 cm till ovanpå det.

Vi var inne o tänkte kolla på pelletskamin på en kaminbutik i tisdags. Det visade sig att de inte sålde dem eftersom de är känsliga, ofta går sönder, krånglar m.m. Dessutom skulle man störa sig på att de smattrar och sprätter då de brinner.
Man var tvungen att ha dem i en hall eller något liknande sade försäljaren.
De tyckte vi skulle köpa två täljstenskaminer:
En på 600 kg nere som håller värmen 12 h
En på 210 kg upp som håller värmen 6-7 h.
Vi skulle även köpa fläktar som trycker vidare värmen till de rum som inte har någon kamin.
Vad tycker ni som har dem, vi hade tänkt ha den i matrummet. Där finns det plats och murstock.Kommer det vara störande?
GoForIt skriver att man kan flytta effekt vattenburet från pelletskaminer. Man kan alltså köpa pelletskaminer som man kopplar element till?

Elementen vi köpt är beräknade till rummen. Luftvärmepumpen är för 125 kvadrat.
Den skall fungera utan förändring ner till -25- -30. Den börjar tappa effekt vid -5!
Reparatören skulle komma 14:00. Vi får hoppas den är trasig. Annars har vi nog kastat de där 23000:- i sjön.
Precis som CarMan skriver skall ju bara elementen täcka upp. Det verkar som om de var optimistiskt beräknat då vi köpte dem!

Vi har nu tänkt att eftersom vi måste komplettra med fler element eller andra element och kanske kosta på luftvärmepumpen massa (om det inte går på garantin) så ger vi upp detta med elvärme och luftvärmepump.
Då tycker vi det är bättre och satsa på något annat.
Men.. vad!?
Det lutar åt pelletskamin eller vedpanna, acktankar och pelletsbrännare. Vi har tillgång till gratis ved och billig pellets genom arbetsgivaren.

Tycker det där med bergvärme och jordvärme är lite för mycket data o el:) .
Man har ju några års garanti på pumpen men sedan då? Vad kostar en ny pump? Hur länge håller de?


Tack för alla tips o infallsvinklar! Tänk om vi haft tillgång till detta då vi köpte huset för några år sedan. Tror vi gjort alla fel man kunnat göra med värmen!:D
Ibland måste man bara skratta! Vårt första hus, ingen erfarenhet, ingen aning om något! Men vi försökte iallafall. Vi var "bara" 22 o 23. Hade inte intresserat oss så mycket för renovering o värme o vattenpumpar o el o rör o allt vad det blev vi bytte medan vi bodde i lägenhet! :)
Men det är kul då saker börjar bli klara o snart är vi ju i mål. Skulle kännas skit o sälja! Men, ibland är det PRECIS vad man vill! GE bort det!

(I mål med första rundan av rust kanske jag skall säga, skall man tänka på alla de ruster som är kvar blir man ju knäpp:) )
 
Hemmakatten
Tycker ni verkar ha bra med både gott mod, bra humör och god arbetsförmåga. Det är klart ni inte skall ge upp! :)

Vad gäller kommentaren om pelletskaminer skulle jag inte ta den på alltför mycket allvar. Detta är kommentarer vi och andra stött på flera gånger av (ved)kaminsförsäljare. Bl.a. fick jag samma kommentar av en av Stockholms största vedkaminsförsäljare, Bastuspecialisten i Bromma (de säljer inte pelletskaminer). Det är så man baxnar ibland. Din försäljare vill naturligtvis att du köper dessa täljstenskaminer istället. En täljstenskamin måste väga över ett ton för att du skall ha någon riktig glädje av den. Leta lite i forumet så hittar du trådar om både pelletskaminer o täljstenskaminer. PELLETS.INFO :: Index är en annan bra sida.
 
Jag instämmer i Hemmakattens kommentar gällande försäljarens åsikt. Vi fick precis samma svar när vi var och frågade för några år sedan. Men jag har lyssnat på dagens pelletskaminer, och de låter inte särskilt mycket. Det sprakar och låter ju lite om en vanlig braskamin också.

Som jag skrev, så finns det vattenmantlade pelletskaminer också, där man kan koppla på en slinga med vattenburet system. I er situation kanske det skulle innebära en lägre investering med en sådan lösning än att sätta en traditionell panna i källaren.

Värmepumparnas kapacitet och effekt är nog ofta (läs alltid) överdrivna. Visst bör den fungera ner till -30 grader, men då med ett väldigt kraftigt eltillskott. Som en stor värmefläkt helt enkelt..
 
Din tanke att sälja huset och byta till ett som passar er bättre kanske inte är en så dum tanke. Vad skulle ni få för huset efter all uppfräshning ni har gjort?

Om huset ändå är för litet för er så undrar jag om inte svaret på era värmeproblem ändå är ett annat hus. Sälj ert i augusti, när det är som hetast...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.