Jag ska följande uppsättning på ljus i vardagsrummet. Nu vet jag inte riktigt om det fungerar att ha det så.

5st LED spots dimbara 9W/st
5st LED spots dimbara 9W/st
6st LED ljus 5W/st

Alltså 3 lusslingor som ska kunna tändas/släckas oberoende. Inte nog med det :) tända släcka ska jag kunna göra från 2 ställen då vardagsrummet har två ingångar.
Alltså vill jag tex. kunna tända vin ena dörren och sen gå ut genom andra dörren och så ska man kunna släcka där.

Är det möjligt?

Jag har hittat rätt så snygg strömbrytare från Livolo som har 3 dosor där back. Men funkar den för mina behov?
 
Antar att du vill kunna dimra? I såfall kan två stycken 3x1pol-brytare alt. två stycken kron-brytare och två stycken trapp-brytare och tre stycken dosdimrar funka om det är så att du tänkt sätta ett drivdon vid varje spott. Annars samma uppsättning strömställare, men "centralt" placerade drivdon som har switchdim inbyggt.

ELJO Exxact Solid är mitt förslag om du vill ha glas.
Den du länkar ser ut som att den skulle kunna passa i våra svenska dosor, men jag vill inte svära på det.

//Patrik
 
Tack partik
Jo, jag vill kunna dimra 2x5 spots separat.
Den du pratar om Eljo exxact solid. När jag söker på den så hittar jag bara en ram. Det andra alternativet du srev om. Det blir rätt så många brytare? Blir det 6 stycket brytare/dimrar på ett ställer? Eller är det jag som tänker fel?
 
Per ställe blir det en st 3x1-polig, MEN hur var det med fjädrar till dessa?? De ska ju vara återfjädrande.
 
Redigerat:
Hur nu tänkte lite och ska nog köpa den här dimmern. En sån ska användas till 5 st LED 9W/st.
http://www.eldirekt.se/dimmer/exxact-dimmer/exxact-dimmer-lagenergi

Den förra uppsättningen gäller inte längre. Får göra det lite enklar. Dimbara LED ska bara tändas och släckas från ett ställe. Då mina LED lampor är dimbara med en ett drivdon. Räcker det då med en sån som jag länkade till ovan?
 
Nej, det går nog inte. Vad har du för LED-lampor, eller närmare bestämt, vad har du för drivdon till LED-lamporna? Detta drivdon ska innehålla en dimmerfunktion som styrs antingen av återfjädrande tryckknapp eller 1-10V vriddimmer.

Den dimmer du länkar till ska användas till 230 V lågenergi och 230 V LED-lampor, alltså lampor med 230 V-sockel. Dessa typer av lampor vill ha denna typ av dimmer (framkantsdimmer), och det är precis som de säger i texten högst osäkert ifall dimmer och LED-lampa passa ihop.

LED-lampor som drivs med en konstant ström via ett drivdon kan ofta inte dimmas med en extern dimmer, utan man måste använda den inbyggda dimmerfunktionen.

För att göra listan lite mer komplett finns 12 V halogen med passande drivdon för konstant spänning. Dessa kan dimmas med en extern dimmern, fast då en bakkantsdimmer ("elektronisk").
 
Vilka spottar här du tänkt dig?
 
Jag kommer aldrig förstå det där med dimmer och led. Då jag behöver 10 st led och i sverige så kostar de mycket tänkte jag köpa det här http://www.ebay.co.uk/itm/360760709...eName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Från eldirekt blev jag rekommenderad den här dimmern http://www.eldirekt.se/dimmer/dimmer-ovriga/eltako-dosdimmer-universal#.U2fy1ijpaSF

Eftersom jag inte är så kunnig i detta. Ska jag då använda den dimmern tillsammans med den http://www.eldirekt.se/dimmer/exxact-dimmer/exxact-dimmer-lagenergi#.U2fzaijpaSE

Tack för hjälpen
 
Detta är inte helt lätt. De LED-armaturer du länkar till ska matas med 230 V som de påstår är dimbar, men de anger ingenting närmare om vilken typ av dimmer som ska användas. Om man går på tumregeln att LED-lampor med inbyggt drivdon ska dimras med en framkantsdimmer så är Schneiders dimmer som du länkar till ett bra val. Även Eltakos puck som eldirekt rekommenderar ska gå bra då den har en manuell inställning för 230 V LED. Men det finns inga garantier för att dimmern faktiskt fungerar ihop med dessa LED-armaturer. Helst bör du fråga säljaren av dessa LED-armaturer vilken/vilka dimmers (fabrikat och modell) som han har provat och vet fungerar.

Ett säkrare val är att välja LED-armaturer utan inbyggt/eget drivdon som dessa har. Då kan du själv välja ett gemensamt drivdon för konstant ström som du med säkerhet vet kommer att fungera. Dessa drivdon har en inbyggd dimmer som också med säkerhet fungerar. Drivdonets dimmer styrs vanligen av återfjädrande brytare eller 1-10 V vriddimmer.
 
Det är två typer av dimmers du länkar till, och en av dem kanske fungerar. Jag skulle gissa på den första "lågenergi"-dimmern men lovar ingenting...det kan lika gärna vara den andra ;). Det är ju lite svårt att söka på också då drivdonet inte har mycket till fabrikat och modell.
 
Jag blev rekommenderad den här dosdimmer som säkert skulle fungera. Då behöver jag strömbrytare med återfjädring.
Är det kanske det jag ska köpa för att vara säker? Ville dock ha en med vridfunktion.
 
Vad jag kan tyda av eltakos spec är att denna puck kan tvingas till framkantsstyrning som 230 V LED i allmänhet vill dimras med. Det är en inställning, så om du fått denna puck rekommenderad kanske de även sagt hur den ska ställas in? Om inte så får vi återigen gissa, och jag lägger återigen en slant på Schneiders "lågenergi"-dimmer.
 
Ja, trapp ska du ha. Det krävs då också att även dimmern har en trappfunktion, vilket vriddimrarna från Schneider som du länkas till ovan ser ut att ha enligt beskrivningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.