Hej

bor på liten hästgård med 4 hästar lite får och andra smådjur. 2 vuxna och två äldre barn. Djupborrad brunn. lite järn och mycket kalk i vattnet. Vad skulle ni sätta in och i vilken storlek? hydrofor eller hydropress? Gärna för och nackdelar om ni har den kunskapen:)
 
glömde nämna att vi på försommaren fyller en pool med ca 10-12 kubik vatten. Men tar det försiktigt så låter det ta en vecka.
 
K kickis2 skrev:
glömde nämna att vi på försommaren fyller en pool med ca 10-12 kubik vatten. Men tar det försiktigt så låter det ta en vecka.
*
Har skrivit om detta på andra ställen men gör ett försök till.

Hydropressen har fördelar genom att de kan ha tank av plast som inte korroderar, men framförallt är de förkomprimerade. Det är hydroforer inte byggda för men kan med lite modifiering också förkomprimeras men kräver oftar påfyllning av luft än hudfopressen där luft och vatten är åtskilda av ett membran. En nackdel med hydropress är att de har små tankar jämfört med hydroforer som vanligen är på 300 eller 500 liter.

Har inte räknat noga men erfarenhet är att i en hydrofor är effektiva volymen, d v s volymen vatten som kan tappas ur mellan start och stopp, ca 25 % av cisternvolymen. Med förkomprimering kan effektiva volymen kanske bli ca 35 till 40 % (min erfarenhet från slutna expansionskärl). Effektiva volymen för en 500 l cistern blir ca 100 l utan förkomprimering. Det skall jämföras med en hydropress med 40 % effektiv volym baserat på en mindre tank.

För en gård med hästar skulle jag överväga en hydror om 500 l (gärna av rostfritt stål, men dyr, men armgalv håller i många år)

Hydrofor med förkomprimering
Man förlänger anslutningen för vattenståndsröret så att den över anslutningen får ett T-rör med avstängningsventil. Till denna kan man vid behov tillföra tryckluft med lämplig anslutning. Kompressorn skall vara oljefri.

Utmed nivåröret gör man markeringar och gärna på ett papper för olika nivåer för start och stopp och nägon däremellan, vid vald förkomprimering vid startnivå.

Börja med att fylla tom hydrofor tills pumpen stannar och töm den sedan. Stoppa avtappning och pumpen då denna startat vid startnivån. Fyll på tryckluft, förkomprimera, så att rycket ökas med förslagsvis 0,5 Bar elelr något mer.
Notera sedan under den första tiden några nivåer och motsvarande tryck.
Senare då luftpåfyllning blir aktuell kan man fylla på luft till ett tryck som motsvarar nivån just då utan avtappning.

Jobbigt? Lite oftare tillsyn än för en hydropress tills luften försvunnit även ur den eller membranet brustit. Då får du kanske byta hela hydropressen och så får man stå ut med fler start och stopp om hydropressen får mindre effektiv volym än hydroforen.

*
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Beror delvis på var grejerna står också. Har man det inne (i tvättstugan exempelvis) är storleken ofta av betydelse. Då är en hydropress att rekommendera. Den är mindre i förhållande till mängden vatten man kan få ur den med vettigt tryck.

Har man å andra sidan ett halvstort pumphus eller (som jag) grejerna i en jordkällare eller annat grovutrymme med låg uppvärmningskostnad skulle jag välja en hydrofor.

Hydroforen är billigare och tekniskt enklare, men kostar i utrymme istället.

Edit: Apropå storlek, ta i om du kan. Men tryckkärlet är egentligen mest till för att vattenpumpen inte ska behöva slå på och av så mycket, så givet att man inte tappar vatten mycket fortare än pumpen pumpar upp nytt så är det väl inte jättenoga. Man har ofta lite lägre tryck med egen brunn än med kommunalt vatten oavsett.
 
  • Gilla
Jochi och 1 till
  • Laddar…
Det behövs inte stora kärl bara för att man har några hästar. Ett helt vanligt standardkärl fungerar fint. Ett så stort skulle kunna vara motiverat om man har frekventa strömavbrott och inte vill bli av med vattnet direkt.
 
Om man bara vattnar hästarna med dricksvatten räcker det inte länge om strömmen går, så vill man säkra vattentillgången för sina djur behöver man reservkraft eller en annan vattenkälla.

Å andra sidan: strömavbrott på mer än några timmar är rätt ovanliga och kan rimligen hanteras genom att man åker någonstans och hämtar vatten om vi undantar riktiga extremfall som stormen Gudrun.
 
  • Gilla
Jochi
  • Laddar…
Förhoppningsvis har TS hittat något tryckkärl sedan 2018 då tråden skapades.
 
  • Haha
Conorcccc och 1 till
  • Laddar…
Fan. Brukar inte gå på sådana trådlyft. Tror jag…
 
  • Haha
Maledictus
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.