Hej. Vi har ett lackat (tror jag) furutak i vårt vardagsrum som vi vill behålla. Men när vi tog bort ett gammalt valv så var taket under det inte lackat. Så nu har vi en 20cm bred yta i taket som är betyligt ljusare än övriga taket. Vill lacka det på samma sätt som resten av taket om det är möjligt att få bort randen. Har testat någon klarlack men det blev inte samma resultat. Någon som vet eller har förslag på lack?
 
  • Vardagsrum med furutak där en ljus obehandlad rand syns där ett valv tagits bort.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Gissar att taket inte är lackat. Om det är lackat så kan det vara vad som (vattenbaserat, alkydbaserat eller linoljebaserat). Om det är lackat så är det troligtvis vanlig ofärgad klarlack.

Gran och fur mörknar med åren om det är ljusexponerat. Den ljusa randen under gamla väggen är så som det såg ut när det var nytt.

Vill ni försöka maskera randen så är det bara att labba med att blanda i lite brunt pigment i lacken, om det inte finns brunfärgade klarlacker.

Vill ni ha det ljusare så är det nog bara vit färg som gäller. Kanske går det att vitlasera relativt kraftigt, men är ändå rädd att randen kommer att synas, om än lite svagare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.