Hejsan,

vi har precis fått tillbaka analyssvaren på vår grävda brunn vid fritidshuset.

Vilken typ av filtrering borde vi ha?

Kemisk bedömning Tjänligt med anmärkning (enl. Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning) p g a sulfathalten (t). Hög sulfathalt kan påskynda korossionsangrepp. p g a totalhårdheten (t). Hårdheten medför risk för utfällningar i ledningar, kärl och fastighetsinstallationer, särskilt vid uppvärmning. Kalcium- och magnesiumjoner kan orsaka skador på textilier i samband med tvätt. Fluoridhalten understiger för kariesförebyggande verkan gynnsamt värde. Anmärkningar: t = teknisk
Mikrobiologisk bedömning Tjänligt med anmärkning (enl. Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning) pga att antalet odlingsbara mikroorganismer (3 dygn, 22°C inkubering) är högt (hälsomässig anmärkning). Vattnets bakteriehalt tyder på inläckage av förorenat vatten från ytliga jordlager . Vattenkvaliteten kan därför variera med nederbörden. pga att antalet E.coli är högt (hälsomässig anmärkning). Förekomst av E.coli tyder på att vattentäkten påverkats av avlopp, gödsel eller dyl. pga att antalet koliforma bakterier är högt (hälsomässig anmärkning). Förekomsten av koliforma bakterier kan tyda på att vattentäkten påverkats av ytvatten.
Om jag har förstått analysen rätt så måste vi åtgärda:
- Sulfat
- Hårdhet
- E coli (koliforma bakterier)

Vad är det bästa (driftsäkerhet, kapacitet och pris) för att åtgärda ovan brister?
 
Det bästa är om du postar hela analysen, sättet man renar ett vatten på är baserat på slutresultat man vill uppnå. Det är lätt att bara fokusera på och åtgärda det som ger en anmärkning, resultatet kan då bli att man skapar ett nytt problem.
Grävda brunnar har oftast problem med ett lågt pH-värde, detta visar inte alltid en vattenanalys då man anger ett sk. referensvärde oftast runt 20-25 grader. Som exempel, tar man bort kalken i vattnet kan detta resultera i att man får mer korrosion i ledningsnätet med resultatet gröna missfärgningar, grönt hår etc.
Sulfat är inte alltid så viktigt att åtgärda, så till vida att det inte är så högt så det ger smakförändringar, kan då upplevas som bittert.
E-coli är ju inte roligt då det påvisar fekal påverkan, där ska man i första hand titta på om man kan finna anledningen till detta, dåligt avlopp, trasigt brunnslock etc. Ett otätt brunnslock är väldigt intressant för små gnagare, och kan då ger E-coli. Misstänker man en sådan påverkan skall man klorera brunnan och ta om provet. Ett UV-ljus kostar runt 8-9 000:- sen kostar lampan runt 2 000:- om året. Så här är det mycket man kan spara genom att först göra lite detektivarbete.
 
  • Gilla
stugfar
  • Laddar…
Tack för svar här kommer tabellerna:
Screenshot av en analysrapport med resultat av vattenprov inklusive E.coli och fosfatvärden, och referensmetoder.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tabeller med analyseresultat av vattenprov inkluderar kemiska och mikrobiologiska bedömningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Kanon!
Nu utgår jag från att detta är ett fritidshus som används för besök under hela året, och att minst grundvärme finns året om.

pH-värdet är lågt troligen runt 6,5 från brunnen, kan variera om det finns närliggande åkerbruk, då man man kalkar dessa. Sulfatet som sagt skull jag inte välja att åtgärda så vidare att ni inte upplever smakförändringar, dessa brukar uppstå runt 200-250, så det borde inte vara ett problem. Salterna i sig är ingen fara då ni ligger på 61 i konduktivitet och man vill inte överstiga 70. pH-värdet höjer man genom att man låter vattnet passera ett vattenfilter med lättlöslig kalk så då neutralisera den aggressiva kolsyran och pH höjs. Detta medför dock att hårdheten stiger med ca 4-5 enheter och ett avhärdningsfilter rekommenderas också.

I övrigt så ligger humusen (COD) lite högt, detta ger idag ett färgtal på 25. Vid dessa värden så ser man oftast färgen om man fyller ett handfat eller badkar. Vid 30 så ser man färgen redan i ett vattenglas. Provet är taget på vintern där troligen tjäle finns, när snön smälter eller vid stor nederbörd är därför risken stor att färgtalet kommer att öka. Detta medför ingen hälsoaspekt utan snarare ett ev. estetiskt problem.
Det höga värdet på COD kan indikera på att brunnen är stensatt eller att ringarna är i dåligt skick, detta bör undersökas och kanske kommer man fram till att brunnen är "trasig" och man byter vattenkälla. Man kan även åtgärda detta med ett kolfilter, där man byter kolet efter det är avaktiverat.

Rent bakteriellt så ligger värdet på Odlingsbara mikroorganismer högt, detta kan tyda på dålig omsättning eller myrmark eller annat stillastående vatten närliggande er brunn.
Här dyker det upp lite frågor, hur är vattnet omsatt innan man tog provet, hade brunnen stått still länge? Är det ett vatten med bra omsättning kommer dessa värden troligen från humusen.
Då kommer frågan tillbaka hur är skicket på brunnen? Kontrollera lock och täthet på ringarna, normalt så "renar" marken humus naturligt genom sin färd till brunnen, höga humustal kan därför innebära att vatten rinner in mellan ringarna. Är brunnen stensatt så kan detta inte undvikas och frågan uppstår då, ska man lägga pengar på filtrering eller ska man byta vattenkälla. Ny vattenkälla innebär inte att man per automatik inte behöver rena sitt vatten, men målet är att ha en brunn som ger stabilt vatten under årets alla månader, och som inte varierar så fort det regnar eller vår och höst kommer. Man kan självklart även åtgärda detta med ett UV-ljus men man får väga för och nackdelar med kostnaderna.

Sammanfattningsvis:

Vill ni åtgärda som det är så är det pH-filter, en avhärdare och ett UV-ljus som jag skulle rekommendera. pH-filtret bör ha en automatisk backspolning för att undvika att massan bränner ihop när ni inte är där. Detta gör också att ni får en naturlig omsättning på er brunn vilket är bra. en avhärdare som är flödestyrd för att inte behöva förbruka salt när ni inte använder vattnet. UV-ljus på vattnet efter rening.
Slutligen ev. då ett kolfilter om ni upplever färg på vattnet, kan vara allt från stor tub till litet patronfilter beroende på hur stort problemet är och hur ni upplever färgen.
 
  • Älska
BSOD
  • Laddar…
Helt otroligt, vilket utförligt och bra svar. Ett stort tack!

Precis, det är ett fritidshus som är tänkt att kunna användas året om och det kommer att vara uppvärmt (när vi är klara med om- och påbyggnation).

Brunnen (grävd) har stått oanvänd ett bra tag men jag tänker att det är bra om den klarar av att vara oanvänd utan att "balla ur". Om vi ska göra en "omsättning" av brunnen hur gör man det lättast? Vi har inget inkopplat i dagsläget utan får koppla in i en pump och pumpa när vi väl är där eller vänta tills dess att allt klart med bygget.

Klarar en avhärdare och UV-ljus att rena allt vatten "inline" (eller vad det kan tänkas heta) så att allt vatten i huset bli renat?

Återigen, ett stort tack!
 
Inga problem, nästa gång hjälper du någon annan.

Vad gäller omsättningen så är det bara att omsätta den i lugn takt, stryp ner flödet eller kör en kvart och avvakta två timmar osv. har den stått oanvänd länge så bör du omsätta den några gånger under ett par dagars tid. Töm inte brunnen helt då detta stressar marken.

När du omsatt brunnen så skulle jag nog rek. att du tar en ny analys.

Avhärdare och UV-ljus klarar av hela huset och monteras efter tryckkärlet på inkommande vatten.
Du behöver tillgång till el och ett avlopp/dagvatten.
 
Första filtret är bra, flödesstyrt är bäst. Passar även bra på kommunalt vatten. Tänk på att få rätt disk, Jag har för mig att dom från fabrik har disk 5, och det är den du skall ha den klarar av 19 i hårdhetsgrad. Den kan du ändra sedan om och när ni får kommunalt.

UV-ljuset är dock fel, den klarar enbart av dricksvatten via en separat kran, inte hela huset.
Trojan UV max är bra och ger en hög effekt, den kan du sälja för en bra peng om och när du inte längre behöver den.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.