Hej

Kan någon hjälpa oss med bra tips om färgval till vår fasad. Vårt hus(somär byggt 1919) har stående timmer,spiktegel (nät på en sida där det är ny puts), sen puts.
Vad ska vi använda för färg?
Är osäker vad detär för puts, hur kan jag ta reda på om det är kalkputs eller cementputs eller vad det nu kan vara
Finns det annat vi bör tänka på när vi ska måla om??

Mvh
Patrik o Iréne
 
Ren cementputs har på grunder bara, är det orginalputsen ni har kvar är det kalkputs.
Hur är den behandlad nu? Är det kalkfärg?
 
Ok, tack för infon om kalkputs. Då är det kalkputs på fasaden eftersom största delen är original. Färgen är nog kalkfärg, när jag drar med fingret på färgen blir fingret vitt. Så vad för färg bör jag använda då?
 
Kalkfärg.
 
Finns många olika sorters kalkfärg??
 
Jag menar är det någon speciell färg som är bättre än andra? O då menar jag både tillverkare och själva färgen
 
Det finns olika typer av kalkfärg. Den traditionella kalkfärgen anses vara svårare att hantera (måste till många strykningar för att det ska bli bra) så därför finns numera kalkfärg med olika tillsattser för att den ska vara lättare att använda. Om kalkfärgens i övrigt goda egenskaper därmed försämras vet jag inte.

Hur som helst, om huset har sin originalputs så är det kalkputs och då är målningen troligtvis kalkfärg. För ett reveterat hus är det bäst att fortsätta med samma koncept, annars finns risk att det ruttnar bakom.

Om det har gjorts mycket lagningar med cementhaltig puts så kan det bli problem med att få kalken att fästa just där. Då är lösningen att antingen knacka bort dessa lagningar och göra om dem med kalkputs eller använda en kalkfärg som är lite förstärkt för att fästa även på cementhaltiga lagningar.

Jag skulle kontakta Målarkalk för rådgivning. De är specialiserade på både kalkputser och kalkfärger och jag inbillar mig att det finns mera kunskap där än hos företag som huvudsakligen sysslar med cementhaltiga putser eller plastfärger och har kalken som en extra-grej. (Det enda som är knepigt med Målarkalks produkter är att de kan vara svåra få tag på om man inte råkar bo nära en återförsäljare.)
 
Redigerat:
Det sägs att torrsläckt kalk ger mattare färg än våtsläckt. Har dock inte provat detta. Att man måste måla oändligt många tunna lager är nog mest en myt som sprids vidare i litteraturen. När jag putsade om min spis köpte jag teknisk kalk hos "granngården" ( halva priset och inga tillsatser) och blandade en del kalk och två eller tre delar vatten ( minns inte helt). Strök två eller tre lager med en stor rödfärgspensel. Att detta skulle varit svårt är inget jag kan relatera till, bara att blaska på.

Blanda en del kalk och så många delar vatten som du skall måla lager. Dvs två delar vatten till två strykningar, fem delar vatten till fem strykningar. Ofta skrivs det att det skall vara sju lager men det finns bevarad medeltida puts med två lager så det håller en stund det med.

Jag är timmerman och ingen expert på kalk men rådfrågade min vän som doktorerat på kalkputs.
 
När man kalkar utomhus så vill man gärna att det står emot väder och vind i många år. Därför är många tunna lager bättre än få tjocka. På mitt hus behöver jag 2-3 strykningar för att det ska täcka + förvattning och eftervattning med kalkvatten som hjälper till att binda kalken med putsen. Jag använder Hammarkalk, en pasta som blandas ut i vatten. Att min kalkning sedan inte håller sig snygg sålänge som 10-15 år, som väl utfärda kalkmålningar bör klara, beror på de många lagningarna med kc-cement. 5-6 år klarar den i alla fall, sedan kryper sprickorna fram och det blir det putsskador. Min granne bonden brukade stryka hela gården varje år i en enda tjock strykning. Var och en blir salig på sitt sätt..... Jag föredrar göra ordentligt men sällan.... Det är inte alls svårt, men ändå jobbigt med de många strykningarna + förarbetet.

Nu ser jag att även Målarkalk numera saluför kalkfärg som kräver färre strykningar och ingen kalkvattning, samt att den fäster även på svag kc-cement vilket ju är fantastiskt bra för alla oss som har gamla hus med diverse konstiga lagningar. Tillsatt dolomit gör att färgen täcker med färre strykningar.

Har även sett att några av de stora färgtillverkarna har kalkfärg som bara behöver strykas 1-2 gånger. Tyvärr är det svårt att hitta information om vad deras färg består av. Man vill ju inte gärna att de ska blanda i substanser som hindrar kalkfärgens förmåga att släppa ut fukt. Som att de blandar plast i silikatfärger, t.ex. Litar inte riktigt på de stora färgfirmorna. Vissa säljer ju "äkta" linoljefärg som innehåller en massa annat än linolja och pigment. Lurigt! Men nu kom jag in på ett sidospår.......

PS. Om du är intresserad av att hålla ner kostnaderna så är traditionell kalkfärg som du blandar själv det allra billigaste.
 
Redigerat:
vitkalka går snabbt och är billigt - min svåger vitkalkade sitt hus varje vår ... denna syssla hörde till vårstädningen.
gaia
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.