Hej, Vi har på vårt gamla 20-talshus fönsterbleck som är målade med en brun numera rejält matt färg. Eftersom vi målat om fönstren och karmar, vill vi måla fönsterblecken med samma färg. De är i hyfsat skick, men ibland flagade, där galvade metallytan kommer fram.

Funkar det att måla med samma oljebaserade färg (Flügger Primolin) som vi använt för karmarna, också på fönsterblecken? Och om det finns rost (trots galvningen) i dagen, hur grundar jag detta innan slutmålning? Självklart måste jag väl borsta bort rosten innan.

Mvh/
A
 
Generellt sett går inte att måla på galvade ytor. Man får beta dem med syra och använda zinkbettsprimer, men det är inget man ger på när det redan är monterat. Fråga din färghandlare om tips på annan färg.
 
Jag har målat galvade hängrännor och stuprör med en färg som jag tror hette Arcanol eller liknande från Jotun, sitter fortfarande kvar efter ca 8-10år.
 
Tack för svaren!
Ringde färghandeln /Jotunåterförsäljare som bekräftade att man alltid grundar (självklart), dock rekomenderade de Alcro alround. Vad gäller Arcanol verkar det vara en rostskyddsfärg, sen kan man - om man så vill - avsluta med en lackfärg i samma serie ("Bengalack").

Står då mellan Alcor och Jotun, kanske en prisfråga då...


http://www.jotun.se/jotun/corp/2003...ntains (se)&uilang=se&searchorder=4&Count=300

http://www.alcro.se/utomhus-Metall-Allround_Grundfarg.aspx
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.