Hej

Vilken typ av elfel är sådana som kan betraktas som dolda? Vi har (efter tillträdet) gjort ett EIO eltest och funnit att några jordade eluttag saknar jordning samt att vi har dåliga isolationsvärden, kan det betraktas som dolda fel?

Med vänlig hälsning,

Peter
 
Hej
En elanläggning kan/bör man besikta innan man köper och av den anledningen svårt att hänvisa till dolda fel...sen finns det så klart saker som inte är synliga ens vid en besiktning...dvs syns bara när man öppnat upp väggar/golv/tak eller kanske grävt upp på tomten....
 
Nej det är inte dolt. Du åberopar nu den besiktningsklausul du förhandlat in i kontraktet..... Eller så ser du bara till att få problemen fixade.
 
Som köpare har ni undersökningsplikt. Ni har av någen anledning valt att göra besiktningen av elinstallationen efter köpets fullbordande. Eftersom felen hittades vid den besiktningen, är de inte dolda.

Att inte utföra sin undersökningsplikt gör inte att fel man hittar är dolda. Det är snarare tvärt om.
 
Hade säljaren htfäst sig att elen var nydragen?
Hade säljaren utfäst något angående elen?

Om elen är typ 20år är det att förvänta sig sådnt
 
Mikael_L
peter_sweden skrev:
Vi har (efter tillträdet) gjort ett EIO eltest och funnit att några jordade eluttag saknar jordning samt att vi har dåliga isolationsvärden, kan det betraktas som dolda fel?
Den testen hade väl lämpligen gjorts innan köpet, i samband med husets övriga besiktning.

Om du gjort så, skulle du fortfarande tänkt på samma sätt, att felet skulle gå som dolt fel?
 
Fel som hittas vid en besiktning är per definition inte dolda.
Hittar besiktningsmannen saker som tydet på att det är något som är fel, rekommenderas fördjupad undersökning. Fel som då hittas är per definition inte dolda.

Har man struntat i att besikta, blir man först tvungen att visa att felet inte rimligen kunnat hittats på något av dessa två sätt, innan man får felet klassat som dolt.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Felen du har nu har hittat är mycket enkla att hitta och kan således aldrig bli dolda fel.
 
O
Varför väljer man att göra besiktningen efter köpet?
Om ett jordateluttag visar sig vara ojordat så är det naturligtvis ett allvarligt fel. Men om någon fått för sig en sådan sak så är risken stor att det finns tecken som gör att man borde inleda en fördjupad undersökning.
Jag misstänker att elfel är väldigt svårt att få igenom som dolda.
 
Odjuret skrev:
Varför väljer man att göra besiktningen efter köpet?
Det kan vara rationellt att resonera att man vill ha huset oavsett skicket på elsystemet. Att åtgärda ett dåligt elsystem är trots allt oftast en rätt liten kostnad i förhållande till huset, så det kan vara värt att ta risken att man åker på en mindre extrakostnad för att fixa elen om det är ett hus man gärna vill ha.

Men om man ändå tänkt göra en elbesiktning verkar det smart att göra det innan köp eftersom man då kan skaffa sig bättre läge att förhandla ner priset.
 
  • Gilla
Granatäpple
  • Laddar…
Du kan alltid ta en diskussion med sljaren och meddela att detta var något du inte hade förväntat dig att stöta på och fråga hur säljaren ställer sig.
Ni kan komma överens om att betala hälften var eller nåt, men dolt fel blir det som femton andra här ovan sagt inte...

Dolda fel är ofta väldigt svåra att driva genom om det inte är något uppenbart, t.ex. mögel inne i väggarna eller något läckage som inte har kunnat upptäckas utan att riva upp golv/vägg/tak...
 
Njaa.. jag är nog inte fullt så kategorisk som de flesta i tråden här. En elbesiktning ingår inte normalt i undersökningsplikten. Dvs. OM en vanlig okulärbesiktning av elen ser OK ut. Då behöver man inte göra en djupare undersökning med mätningar osv.

Men det måste vara en ganska "duktig" okulärbesiktning. Ser man ex. tecken på hempul, det kan räcka med lite ojämna avstånd för klamrar, eller om man ser tecken på eftersatt underhåll, en spricka i plasten på ett uttag. Då kan man vara "skyldig" att göra en djupare undersökning.
 
Det finns ett HD-prejudikat som säger att elbesiktning normalt ingår i undersökningsplikten. Hittade den här uppsatsen:

http://www2.statsvet.uu.se/LinkClick.aspx?fileticket=AEWARs5D2sc=&tabid=843&language=sv-SE

Där det står:

I NJA 1985 s 871 var frågan huruvida felaktiga elinstallationer omfattades av köparens undersökningsplikt. Inte mindre än 25 brister hade hittats vid en senare, av sakkunnig, gjord undersökning. Det var säljaren själv som hade gjort installationerna. TR ansåg att flertalet av de 25 bristerna inte omfattades av undersökningsplikten och gav således köparen rätt i denna del. HovR ansåg att samtliga brister omfattades av undersökningsplikten. Något som också fastställdes av HD. HD påbörjade sina domskäl med att förtydliga att normal undersökningsplikt gällde i målet och att ”de fel som har förekommit i fastighetens elektriska utrustning är av sådan beskaffenhet att felen bortupptäckas vid en med tillbörlig omsorg och sakkunskap företagen undersökning”.
 
Ja, men observera att de säger inte elbesiktning. Utan att en undersökning med tillbörlig omsorg och sakkunskap skulle ha upptäckt felen. Nu vet vi inte om detta var fel som krävde mätning för att upptäckas.

I tingsrätten hade de tydligen en del fel som borde ha upptäckts, då måste man gå vidare med grundligare undersökning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.