Sitter som vanligt och funderar på vårt kök...
Skall byggas om, men med 16 kvm golvyta och fem dörrar på det är det ytterst svårmöblerat...
Har nu fått en vild idé: ta bort väggen mellan kök och arbetsrum (som skall flytta ner till källaren), och använda det som nu är kök till stort matrum, och bygga ett nytt kök i arbetsrummet.
Förutom att detta blir sanslöst mycket dyrare än att göra om köket där det är, så är jag lite osäker på det där med spis och murstock? Är det så att spisen alltid måste vara vid murstocken? Den kommer nämligen inte gå att använda om vi gör om köket (dock - spånar vidare - skulle vi kunna koppla in den ursprungliga vedspisen där istället). Tanken är att spisen skulle få stå mot en yttervägg. Kan man lösa det på något sätt?
Måste vi sätta upp en helt ny murstock?

Hur är det med andra saker som jag inte tänkt på, när man flyttar köket från ett rum till ett annat??
 
Du behöver inte alls har spisen vid en murstock.Skall ni göra allt själva? Annars kan ni ju alltid fråga hantverkarna om det blir billigare på att göra det på ett visst sätt/placering av diskbänk o spis.. . Men det löser sig säkert. Visst kostar det.Det är ju inget ovanligt att byta plats på köket ;)

Lycka till!
 
Lite osäker på hur du menar med spisen. Men om vi antar att du pratar om en elspis (eller gas), så behöver den inte stå vid murstocken, däremot gäller det att du behöver hitta ett sätt att dra ut ventilationsröret till köksfläkten. Det är inte helt trivialt, efterssom det röret skall vara 120-160 mm och det får inte böjas (skall finnas renslucka vid varje 90graders böj), och det skall vara brandisolerat, vilket bygger ytterligare 60mm på dimensionen (30mm stenull runt om).

Övriga saker som påverkas vid en flytt är ju givetvis avlopp och vatten. Där är det väl avlopept som det gäller att ha en plan för hur man skall få fram med rätt lutning, vatten brukar väll alltid gå att tråckla fram på något sätt.

Vad gäller el, så bör man även där ha en idé från början hur man skall få fram ledningarna från centralen, du behöver ganska många grupper i ett kök (separata säkringar), Spis, kyl/frys, microvågsugn, diskmaskin skall alla ha egna säkringar (=egna rör från centralen), dessutom kan det vara bra att låta resten av elen, typ belysning, bänkuttag, fläkt vara uppdelad på ett par säkringar. Så totalt blir det ca 6 rör som skall fram.

Idén att bygga i ett nytt rum har sina fördelar, då behöve ni inte vara utan kök undewr byggtiden.
 
såg nu att du frågat om vedspis också :-[. Den måste du självklart ha vid en murstock om den skall eldas i också..
 
Det blir mkt trassligare att flytta spisen ifrån murstocken.

Ta med några goda vänner med ideer och spåna fritt.....det hjälper MYCKET!
En hemkonsultation av köksfirma likaså - och sedan FUNDE%RA - gå på visningar tänka mm mmm.
Det tar TID när man itne har 'standard' hemma....
 
Tack för alla svar!
Åtskilliga personer har varit involverade i köket nu, och visst går det att få till på den befintliga ytan - men med mycket mindre bänkyta än vad jag skulle vilja. :(
Detta är det bästa förslaget hitills: http://www.lundkvist.org/eksjo/K%f6koffert.pdf

Så här ser de båda rummen ut idag:
kok-2.gif
Lite synd är det att ta bort de inbyggda skåpen, men det måstevi i vilket fall om vi vill ha bänkytor... :(
(Här tittar man alltså in i arbetsrummet, som vi skulle ha som kök om vi ändrar om)
Annan vinkel på köket:
kok-1.gif
Som ni ser är det en skriande brist på arbetsytor...

Vad gäller avlopp och vatten skall det inte vara så stora problem, då vi drar rören till källaren direkt under köket, och ansluter till de befintliga rören där nere.Elen ordnar maken, som jobbar som elektriker.
Funderar på att ha gasspis (hade det i förra lägenheten och vad är sanslöst vad segt det är med "vanlig" spis nu...), och då kan vi ju ha gasolen i källaren. Skönt att höra att det inte behövs murstock - däremot måste jag undersöka alternativen. I och med att spisen kommer stå vid yttervägg borde det inte vara så svårt?
 
Kanske skulle tillägga att vi har lite fler projekt på g, och har bestämt oss för att ta köket sist, eftersom det är så svårt. Så innan dess skall en del av källaren bilas (det vi håller på med just nu), och badrummet (som ligger på övervåningen) renoveras. Dock går badrumsrören genom köket, så vi skall helst veta hur vi vill ha köket när vi ger oss på badrummet. Förhoppningsvis blir detta under vintern.
 
Rent spontant - jag hade flyttat helt på köket!
Kan Ni int ekombinera arbetsrummet & nuvarande kök som kök kombinerad matplats?

det som är ännu billigare än gasspis är inbyggnadsgashäll och inbyggnadsugn(elektrisk) - det spar Du många tusenlappar på då kombinationen lustigt nog är billigare än en hel gasspis.

Gastuberna har vi utomhus i på ett övertäckt ställe med fritt luftspel runt.
 
Gummigum skrev:
Rent spontant - jag hade flyttat helt på köket!
Kan Ni int ekombinera arbetsrummet & nuvarande kök som kök kombinerad matplats?
Det är precis det som är min vilda idé.
 
Och bevara murstocken ;-)

Gör så - man kan nästan adlrig ha för stort kök /umgängesplats. Det är besvärligt och dyrt och ingrepp i det personliga men det blir bRA!
 
Den enda reservationen vi har är att vi tar bort ett rum från huset - som blir ännu mer svårsålt om vi skulle vilja sälja det i framtiden...
(Som det ser ut nu är det hall, vardagsrum, toalett, kök och arbetsrum på nedervåningen, sovrum, badrum och och ett stort rum (bibliotek för oss) på övervåningen, och en kall källare där vi skall inreda ett stort rum, med värme.
Svårt att sälja till en barnfamilj, fast å andra sidan är det väl inte de de enda som köper hus. ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.