Vi har precis köpt en tomt i Göteborg, och när vi skrev på kontraktet rekommenderade mäklaren en 'vilande lagfart' tills dess att avstyckningen var klar. Har aldrig hört begreppet förut, och mäklaren förklarade att det skulle förhindra att den nuvarande ägaren säljer tomten innan vi till fullo betalt den (eller något liknande)....

Vi har ingen anledning att tvivla på att säljarna vill ha oss som köpare, vilket de också bedyrade, och de verkade också överraskade över förslaget om en vilande lagfart.

Någon annan som har några erfarenheter (eller förklaringar till) varför man skall ha en vilande lagfart tills dess att avstyckning osv. är avklarad?
 
Har du köpt en del av en fastighet kan du inte få vilande lagfart på någon del, vare sig den tilltänkta lotten eller stamfastigheten.

Har du däremot köpt en hel fastighet kan man söka lagfart på sitt förvärv. Är det sedan så att det finns vissa inte uppfyllda villkor, s. k. svävande villkor vilka gör köpet beroende av något, så kan man inte få "full" lagfart utan endast vilande. Med en sådan lagfart kan man försätta senare spekulanter i "ond tro". Visserligen kan man aldrig hindra att någon säljer fastigheten ytterligare en gång men chansen att få första tjing i en tvist om bästa rätt till fastigheten ökar naturligtvis om man har vilande lagfart.

Lycka till :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.