Som rubriken anger söker vi en bra entreprenadjurist i Stockholmsområdet.

Vi hade slutbesiktning på vårt nybygge i januari 2010. Av anmärkningarna från denna är ett fåtal åtgärdade. Efter vi hade flyttat in hittade vi ytterligare fel och hade därför en särskild besiktning nu i höstas (alla fel påtalades för byggaren inom 6 månader efter slutbesiktning). Anmärkningarna från den särskilda besiktningen är inte åtgärdade alls.

Byggaren svarar inte längre i telefon, inte heller på mail och han var inte med på den särskilda besiktningen trots att han var kallad. Vi skickade i somras ett rekommenderat brev ang de nya fel vi upptäckt som han aldrig hämtade ut.

Vi håller fortfarande inne 10% av den avtalade kostnaden för entreprenaden (som innefattade montering av materialsats, snickeri, invändig målning, plattsättning och el), men tyvärr är anmärkningarna nu så många att den uppskattade kostnaden för att åtgärda dessa uppgår till ca 2,5 ggr så mycket som vi håller inne.

Vi tänker nu ta hjälp av en jurist för att komma vidare och söker därför tips på bra och duktiga entreprenadjurister.

TeWa
 
Om du inte får några bra tips här, så kan du prova med villaägarförbundet. De ger gratis rådgivning till medlemmar, och verkar även åta sig mål via sina jurister (då givetvis inte gratis). Har hört att de även kan rekomendera externa jurister med lämplig erfarenhet.
 
Ett tips i all välmening: Sluta lägg pengar på att få byggaren att fixa något han aldrig kommer göra, en "bra" entreprenadjurist kostar 3000 kr i timmen, lägg dom pengarna på målaren i stället.
 
Slutar bara med att byggaren kursar å startar ny firma å dina krav ligger underst i högen hos den gamla firman....
 
Tack för svar.
Vår byggare byggde under enskild firma, så han kan inte försätta firman i konkurs utan att själv gå i personlig konkurs.
Vårt mål är inte att få byggaren att åtgärda felen utan att kräva honom på kostnaden för att låta någon annan åtgärda felen, dvs det som överstiger den summan vi håller inne.

Att lägga pengar på målaren löser ju en del problem på ytan, men vi skulle hellre se till att vi får en korrekt elinstallation, riktig taksäkerhet, korrekt lagda takpannor, tätt tätskikt och en kamin som är instllerad på ett sådant sätt att man vågar elda i den samt att få bakfallet i duschen åtgärdat......

Vi är fortfarande mycket intresserade av referenser på bra entreprenadjurister.

Tack!
TeWa
 
Hempularen:
Tack för förslaget. Det visste vi ju egentligen, men hade förträngt för tillfället.

mvh
TeWa
 
Vad gäller det för fel i elinstallationen? Om det är något som är farligt eller icke fackmannamässigt så borde du kunna få elfirman att åtgärda utan att blanda in entrepenören. Elfirman går att anmäla till elsäkerhetsverket, och om det finns några direkt farliga kopplingar så kan man överväga en polisanmälan. Ngt. i stil med "framkallande av fara", eller "allmänfarlig vårdslöshet".
 
De största felen i elinstallationen är att;
1) Det är felaktigt uppmärkt i centralen och takuttag används som "kopplingsdosor" för att koppla vidare till nästa rum utan att det är uppmärkt.
2) Egenkontrollen är inte trovärdig. Bla anger isolationsmätningen att isolationen > 0.4 Mohm, trots att gränsvärdet är 0.5 Mohm. Dessutom anges att elanläggningen är funktionsprovad ett visst datum, efter det upptäckte vi att jord saknades i några uttag mm. Dessutom har den sekundara energimätaren kopplats in efter det datum som anges för funktionsprovning, vilket medförde att stora delar av centralen kopplades om.

Sen finns det flera mindre anmärkningar, som tex att några uttag saknas jämfört med ritningen, några uttag är inte riktigt åtskruvade, en strömbrytare som inte styr någon lampa, några enkelisolerade ledningar åtkomliga......

Sammantaget gör detta att vi inte litar helt på elinstallationens kvalitet.

Ett ytterligare frågetecken är att elen drogs av huvudentreprenören, som inte är behörig elinstallatör. Dock har en behörig installatör skrivit på papprena till Eon. Vi har aldrig träffat den behörige installatören, men han hävdar i telefon att han varit i vårt hus "när vi inte var hemma" och att han har anställt "vår" entreprenör på timme.

Vi har haft en elbesiktning och vi har varit i kontakt med elsäkerhetsverket.
Vi försöker nu få tag på den behörige installatören för att be honom åtgärda anmärkningarna. Om det inte hjälper så får vi kontakta elsäkerhetsverket igen och se vad de säger.....

TeWa
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.