Vi kom hem ikväll efter en helg på landet, och blev gråtfärdiga när vi äntligen, på nära håll, kunde studera slutresultatet i vårt badrum. Badrumsrenoveringen har pågått i 8 veckor och utförts av en godkänd firma, medlemmar i allt man måste vara som proffessionell badrumsrenoverare. Vi har själva köpt in materialet, allt av hösta klass; Höganäs kakel och klinker, Gustavsbergs porslin och FMM blandare. Allt enkelt och rent utan konstigheter. Vi har haft mycket höga förväntningar!

Tyvärr är helhetsintrycket i badrummet katastrof. Plattsättaren har inte haft den precisionen som krävs för vårt knivskarpa kakel. Man blir nästan yr; för det är vågigt åt alla håll. Plattsättaren har satt plattorna helt på fri hand, vilket antagligen är praxis bland yrkesmän. Men då krävs väl visst ögonmått?

Nu står vi här med ett badrum som vi inte vill gå in i. Vad gör vi?? Helst skulle vi vilja riva ner tre av fyra väggar.
Argumenten att anlita hantverkare är ju att det ska både gå fortare och bli snyggare än om man hade gjort det själv. Nu ska vi betala 80 tkr för något som tagit lång tid och som blivit betydligt sämre än om vi gjort det själva.

Vi kommer självklart klaga, men hur långt kommer man? Vem ska avgöra om plattsättningen håller måttet?
 
Kolla med firman vad dom har att säga innan du bestämmer hur du ska gå vidare. De flesta firmor är ganska måna om sitt rykte.
 
K
Jag föreslår att du tittar i Byggkeramikhandboken. Där i kapitel 9 så står riktlinjerna för färdigt arbete. Där finns bla 9.8.1 som tar upp kraven på fogsprång.
Dessa krav ska alla behöriga plattsättare känna till och förhoppningsvis eftersträva. Tyvärr finns det allt för många "tattare" där ute som gör dåliga jobb.

Ta kontakt med plattsättningsföretaget och se vad de har att säga.
 
Tråkigt men sånt händer och beror antagligen på flera saker!

Era förväntningar har varit (för) höga och detta har ni inte lyckats förmedla till leverantören och/eller leverantören har "missförstått" kravställningen.

Att det skulle bli "bättre" med "riktiga" hantverkare är knappast sant....

Tror knappast att det rent estetiska i plattsättningen regleras i någon föreskrift så antingen får ni leva med resultatet och naturligtvis yrka på prisreduktion alt. göra om det mesta...
 
BKR ger ut en broschyr som heter ” Riktlinjer för plattsättning”.

Där skriver de skriver ”Dessa riktlinjer, utarbetade av Byggkeramikrådet, presenterar de krav som den samlade
byggkeramikbranschen anser skall kunna ställas på ett väl genomfört plattsättningsarbete.
Riktlinjerna är i huvudsak inte avsedda att säkerställa beklädnadens eller beläggningens
tekniska funktion. Inriktningen är finish och balans i det färdiga arbetets intryck och
framtoning, det vill säga den färdiga plattsättningens utseende. Riktlinjerna kan sägas
beskriva de huvudsakliga detaljer som leder till ett fackmässigt utfört plattsättningsarbete



http://www.kakelcentralen.se/docs/bilder/proffskunder/pdf/god_plattsattning.pdf

Kanske kan detta dokument vara något att stödja sig emot vid diskussioner med utföraren.

Tompa
 
K
Det är den broschyren jag menade, men jag har inte just den utan Byggkeramikrådets Keramikhandbok, men det är samma text + lite till :)

 
Rådfråga konsumentvägledaren, kanske anlita besiktningsman (vet inte om de kan kolla det estetiska), håll inne del av betalningen. Det får de åtgärda.
Man blir ledsen när det blir så dåligt och man betalt dyra pengar.
 
Har du nån bild på "eländet" att visa upp?
 
Vore trevligt med ett par bilder. Låter som lite lång tid med 8 veckor för en badrumsrenovering. Kan ju inte varit så bra timing mellan hantverkarna då.
 
Jag har lagt in några bilder under "hantverkare", även där har frågan ventilerats. Duschrummet som det är frågan om är knappt 4 kvm stort, så 8 veckor känns som en evighet. Hantverkarna verkar ha haft vårt jobb som utfyllnad mellan andra jobb, men det vill de inte erkänna.
 
1. ta dit en byggkeramisk besiktningsman, se bkr-s hemsida för listor.
2. om ni+ besiktningsmannen tycker att det är slarvigt gjort, ge firman chansen att göra om, eller dra av på priset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.