Vi har ett hus som ursprungligen är ifrån 1950. Nu har det brunnit i trädgården och man har varit här och grävt bort en massa jord och annat som det var diesel i.

Den del min fråga berör är vår entregavel samt drygt hälften av långsidan. Den del som är bortgrävd är lite drygt halva gaveln inklusive hörnet som delas av långsidan. På dessa bitar har vi/har vi haft Ölandssten. Vårt entreplan ligger nästan helt över mark men har lite karaktär av källare. Långsidan som detta berör ligger ett par decimeter under marknivån (innergolvet alltså). Marken utanför lutar mer eller mindre in mot huset dessutom. Plattgången intill huset är ojämn och lite smalare än vad vi egentligen önskar. Det finns ett dräneringsrör längs denna sida (som nu är avgrävt) som går rakt ut i gräsmattan på gaveln (och som i sin tur sluttar ner utåt). På gaveln verkar vi alltså inte ha något dräneringsrör utan bara dränerande grus (typ). Det har troligen aldrig varit några fuktproblem i huset. Nu ska vi plocka bort pannan, bila, isolera och fixa värmegolv i två rum som veter mot den berörda långsidan. Detta kanske kan påverka.

Ska vi gräva upp och dränera om när det bitvis ändå är uppgrävt och vi är lite sugna på att delvis fixa till ändå?

Förstå ni förutsättningarna? Vill ni reflektera?
 
T
Ja om det är öppet så skall ni självklart slänga i dränering. Dränrör är inte dyrt. Se bara till att den faller åt rätt håll och leder någonstans.
Se sedan till att fylla upp så att ni får fall från huset på marken.
 
Nja, de har alltså bara grävt av en meter av dräneringsröret. Vid hörnet där den lämnar huset. Denna ska vi naturligtvis åtminstone "skarva ihop" när det fylls ihop igen. Frågan är om det är vettigt att dessutom gräva upp längs långsidan därifrån dräneringsröret kommer och se till att allt ser bra och snyggt ut där nere, samt fixa plattor och fall på marken ovanför. Ska man då dessutom gräva upp resterande plattor framför entredörren och låta ett dräneringsrör gå även där? (Där det inte finns dräneringsrör nu.)

Eller ska man då bara skarva ihop det rör som redan finns, och lita på att det klarar sig i fortsättningen också, samt fixa till plattor och fall om några år eller så när vi känner för det, och då strunta i att gräva ut något särskilt under plattorna?
 
T
Om plattorna är fula och fallet inte stämmer skulle jag ha fixat det. Har man maskin där kan man ju lika gärna fixa drän samtidigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.