949 läst · 7 svar
949 läst
7 svar
Vermiculit-insats i Wamsler ?
Någon som kan svara på fördelarna med att köpa denna till min gamla Wamsler k97 !?
Är mest intresserad att veta om jag får ut mer effekt/värme till vattensystemet/huset...
Är mest intresserad att veta om jag får ut mer effekt/värme till vattensystemet/huset...
https://www.hansforsman.se/vermiculit-insats-k147
Det som händer i kamin/spis är att förbränningstempen ökar en hel del, då låga/glöd annars tappar värme mot plåt eller annat. den kommer även att isolera mot sidor och bakstycke så dom ställena blir inte så varma. Det som säljarna motiverar med Vermculit är att det är bra för miljön och slår hårt på det. Rökgaserna kan öka i temp till kråkorna. Dom är inte dumma och vill tjäna pengar på det med miljö. Våra myndigheter säger att det ska vara en viss förbränning och den ökar med tempen. I bland på en del kaminer/spisar så kan det eldas lite snålare med bibehållen temp, men inte för låg luftinblandning som kan ge pyreldning.
Nu är ju spisen vattenmantlad så jag förstår ännu mindre varför värmen från veden ska "isoleras bort"J jonaserik skrev:Det som händer i kamin/spis är att förbränningstempen ökar en hel del, då låga/glöd annars tappar värme mot plåt eller annat. den kommer även att isolera mot sidor och bakstycke så dom ställena blir inte så varma. Det som säljarna motiverar med Vermculit är att det är bra för miljön och slår hårt på det. Rökgaserna kan öka i temp till kråkorna. Dom är inte dumma och vill tjäna pengar på det med miljö. Våra myndigheter säger att det ska vara en viss förbränning och den ökar med tempen. I bland på en del kaminer/spisar så kan det eldas lite snålare med bibehållen temp, men inte för låg luftinblandning som kan ge pyreldning.
?
Tja , en vattenmantlad kamin har en plåtbehållare med vatten som omsluter härden, den gör även att glödhärden kyls av i ytterkanterna och får en mindre avgiven värme. Isolerar man så blir det mindre överförning av värmen. Är inte bekant med Vermculitens egenskaper, om den glöder rakt igenom eller så. Jag har en panna och har satt i 4 mm kortenplåt mot väggarna, dom glöder och är nästan vita närmast härden. Det gjorde att tempen steg rätt bra, glöden kyls inte av. Kontentan blev att jag kunde strypa ner luften en del med samma temp, t.o.m att det blev så varmt att jag fick höja flödet genom pannan så den inte kokade.
Medlem
· Stockholm
· 3 917 inlägg
I en kol/kokspanna överförs det mesta av värmen INTE med rökgaser, utan med direkt strålningsvärme.Workingclasshero skrev:
En koks/kokspanna har stora eldstadsytor & korta rökgasvägar, en vedpanna tvärtom.
Medlem
· Stockholm
· 3 917 inlägg