Hej!

Vi bor ett tidigare lugnt lantligt område med 12 hushåll (området är utanför detaljplanerat område). Vår närmsta granne har flyttat och sålt sitt hus till en herre som helt sonika flyttat sin bil- och däcksverkstad hit. Fastigheten han köpt är ett vanligt 1-2 familjshus (ej verksamhetslokal) med ett stort garage/verkstad men det har aldrig varit någon rörelse där.

Nu står det säkerligen ett 40-tal fordon på tomten och det är en stridström av trafik till verkstaden, säkerligen 60-70 passager på en dag från tidig morgon till sen kväll. Vägen som går genom området är en smal grusväg med hastighetsbegränsning på 20km/h. Vägen knappast klarar av den traffiken som bivit och många kör minst sagt för fort. Fastigheten/verkstaden ifråga ligger nästa längst in i området så lunget i området är helt förstört..

Sedan delar vi vatten med denna fastighet och har märkt att vattentrycket försämras när vederbörande och hans anställda tvättar bilar och detta ute på gårdsplanen.. Vi oroar oss självklart för vårt vattten, både för kvalitén (risk för föroreningar) och vattentillgången då brunnen inte är gjord för att det ska vara för någon verksamhet utan är till för privathushåll. Vi känner oss ororade även ur säkerhetssynpunkt. Det förvaras diverse kemikalier och oljor, bildäck och svetsutrustning mm. i och utanför verkstaden. Vill inte ens tänka på vad som skulle hända vid en brand..

Oss veterligen saknar vederbörande helt tillståd för sin verksamhet. Har pratat men honom och han säger att han ska fixa tillstånd samt oljeavskiljare mm och att det inte kommer vara mer än 3 kunder per dag.. Inget av det han har lovat stämmer.. Har skickat in en anmälan till kommunen ang. störning/olaglig verksamhet för två-tre veckor sen. Har även pratat med polisen men dom gör ingenting innan kommunen har agerat. Nu undrar jag finns det något mer vi kan göra eller får vi snällt vänta tills kommunen behagar att agera?
 
Redigerat:
Vet inte vilka specifika myndigheter du kan vända dig till utöver kommunen, men jag tror nog att det snabbaste sättet att få något gjort är att spela ut miljö-kortet. Störningarna i området på er väg och med ert vatten är ju visserligen också relevanta, men det har ju en tendens att bli mer livat om det handlar om miljöförstöring och föroreningar. Miljökontoret på kommunen är ju kanske ett bra ställe att göra en anmälan på, vet inte vart du gjorde din anmälan. Alltså jag misstänker att det blir mer fart om anmälan gäller "Grundvattnet förorenas!" istället för "Det pågår ett brott mot detaljplanen".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.