Huset byggt 1950 ventielars med självdrag.
uppvärmining består av bergvärme.

Vi har upptäckt lite svartmögel i kakelfogarna i duschen så jag misstänker att jag har lite för hög luftfuktighet i badrummet.
Det finns en givetvis en självdrags"ventil" i badrummet, men jag tror att den skulle behöva lite hjälp för att ventilera ut badrummet efter man har duschat,

Ska man helt sonika sätta en fuktstyrd fläkt i ventilen som drar ut luften?
Eller ska man sätta upp en fuktstyrd fläkt någon annan stans i badrummet och leda ut luften genom taket/fasaden?

Ett tredje alternativ som jag har funderat på:
Ovanför badrummet (på vinden) kommer avloppsluftaren upp ( själva genomföringen genom taket är orginal gjutjärnsrör, men är skarvad till plaströr vid renoveringen för 6 år sedan)
Skulle man kunna sätta en fläkt och leda in den i avloppslutfaren och på så sätt använda sig av befintligt hål i taket så man slipper jobbet med att sätta en ny takgenomföring ?
 
Det går lika bra att ha det i väggen, ingen mening att komplicera detta.
 
Nej det klart det är onödigt att komplicera, men jag skulle föredra att inte ta upp ett hål i fasaden. Huset är rappat och det finns inget bra sätt att dra ett rör/slang från badrummet mer än rakt upp i princip.
 
O
Finns det en befintlig vent kanal? Då borde du kunna använda den. Bara sätta i en fläkt.
Annars så finns det mig veterligen ingen annan väg än att ta upp ett hål i fasaden eller i taket. Beroende på hur det ser ut...
 
Det finns en självdragskanal som går till en av piporna i skorstenen... Är det klokt att leda ut fuktig luft till en förhllandevis kall skorsten? ( jag eldar ju inte så ofta eftersom jag har bergvärme
 
Ni kanske kan lägga in ett rör i skorsten som ansluts till den bef kanalen? Vet inte om man får det men har för mig att jag läst det tidigare. Fråga sotaren tex.
 
Låter krångligt! :) då är det nog enklare att ta upp ett nytt hål i taket eller fasaden
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.