Vi har nyligt flyttat in i en 1 ½ plans (med källare) villa byggt 1929, tilläggsisolerad på 90-talet. Det saknas helt både tillufts- och frånluftsventiler. Det är tvåglasfönster (1+1) och nu när det börjar bli kallare så blir det rejält med imma på ytterglasets insida på flera av fönstrena på övervåningen samt på fönstret i badrummet när man duschar. Det har förmodligen blivit så tidigare år också (även om säljaren inte har bott regelbundet i huset de senaste 3 åren) för flera fönster är fuktskadade i ramens underkant mellan fönsterglasen så att säga. När säljaren bodde regelbundet i huset så eldades det med olja men nu kör vi bara med elpatronen till pannan. Det är vattenburen golvvärme i hela huset. Tempen ligger på runt 20 grader och luftfuktigheten på 35-36 % (är inte det lite?).

Vi har börjat byta ut tätningslister på de fönster som immat igen mest på övervåningen och då lämnat en glipa i överkant för att luften ska kunna passera ut där. Men än märks ingen större skillnad, möjligtvis på ett av fönstrena i ena sovrummet men inte på balkongdörren i samma sovrum konstigt nog.

Planen är att installera en Pax-fläkt (Pax Passad 60) i badrummet (på bottenvåningen) och tilluftsventiler i de två sovrummen på övervåningen samt vardagsrum och kanske kök (på bottenvåningen). Kommer detta att hjälpa tror ni? Varm luft vill ju stiga och vi är lite fundersamma över om en Pax-fläkt på bottenvåningen skulle lyckas byta riktning på luftströmmen om man sätter in tilluftsventiler på övervåningen, funkar det verkligen så?

Tar tacksamt emot tips och tankar kring detta!
 
Är det imma på ytterglasets insida så beror det antingen på otät innerlist eller för tät ytterlist. Varm/fuktig luft skall inte läcka ut mellam glasen men om det ändå händer skall det ventilleras bort.

Om det inte finns någon ventilation alls kommer en paxfläkt att göra stor nytta. Den kan gå för fullt alltid och står då för 40-100% av hela ventillationsbehovet beronde på vilken flält och boyta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.