Hej!
Vi bor i ett 1,5 plans hus med enplans del byggt 1970.
Till-luft i kök och tvättstuga.
Från-luft i kök (spisfläkt), tvättstuga, gästtoalett vån. 1 och toalett vån. 2 (med fukt- och timerstyrd fläkt.)
Som uppvärming har vi en luft/luft värmepump som blåser upp i trappan och in i vardagsrummet (öppen planlösning).
Våra problem är följande:

1.
I anslutning till tvättstugan finns en grov-entré, i hörnet på denna grov-entré sitter nån form av fog mellan gipsvägg och grannens tegelvägg. Där blir det svart/grön påväxt. Vi är ju rätt säkra på att varm fuktig luft från tvättstugan kondenseras där när det läcker in kall luft i fogen. Tror ni det räcker att skära bort fogen och täta ordentligt med ny fog eller ska vi sätta in en från-luft ventil där?

2.
Värmen har probelm att komma upp till vån.2. Vi bytade fönster (från begangande 3-glas i trä på ovanvån. och 2-glas kopplade på nedanvån. till 2-glas i PVC med lägre u-värde) och upptäckte att det nu är för tätt. Jag vet inte om fönsterna innan har läckt lite lagom på ovanvån. men de gör de inte nu ialla fall. Lösningen på detta tänkte vi är att sätta in från-luftsventiler i sovrummen, badrum och hall ligger i mitten och 3 sovrum ligger sen på 2 av sidorna om dessa. Är det en bra idé, eller kommer vi dra in luft där istället? Tanken var att de ventilern ska dra luft från nedanvåningen.

3.
Kondensvatten från från-luften i badrum på vån.2 kommer in nu på vintern. Vi låter fläkten gå i minst en halvtimme efter att duschen är avstängd (timer/fuktreglering). Ska den gå längre? Räcker det med att issolera om röret på vinden och eventuellt i "lådan" på taket för att få bukt med detta? (Kallvind precis ovanför och sen rakt ut i en låda på taket.

Edit: Nu på vintern blir det mycket kondens på insidan av fönsterna på ovanvåning.
 
Att ha ett utsug som fungerar hela tiden är en förutsättning för att slippa problem så låt fläkten-arna gå (om än i olika hastigheter) och ordna sedan luftinsläpp (inte frånluft) i sovrummet. Att värme inte alltid stiger uppåt finns tidigare trådar som berör.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.