Hej

Bor i en hyresrätt i ett gammalt hus byggd i början av 1900-talet där det enda tilluftsventilationen tidigare verkar ha varit otäta fönster/golv och utloppsventilation i badrummet. Fönstren har bytts ut i omgångar och är nu betydligt tätare än förr. Uppvärmning genom elelement under fönster.
Har nu märkt problem med fukt på fönster i sovrum och kök där det t.o.m. börjat bli svartmögel i nederkant av fönster.
Har monterat in en badrumsfläkt som suger konstant och funderar nu hur jag skall montera tilluftsventilerna?
(Skall de sitta rakt över fönster och element, vid sidan av, eller spelar det någon roll?)
Skall dessa ventiler vara isolerade på något vis eller bara täta till med ex silikon/latex vid plaströret mot vägg?

Tätade även om fönster i köket med nya lister, lämnade överkant fri (då en förståsigpåare hävdat att det skulle vara så) men har nu märkt att det blir kondens på insidan av yttersta fönsterrutan.
Skall jag även montera lister runt hela fönstret och istället montera in en tillluftsventil i köket med?

Tacksam för svar.

//Linus
 
L
Det är inte dina problem med tilluft , det är hyresvärdens , med mindre självdragvent , som en följd av mindre tilluft , stannar det mera fukt i luften från er och matlagning
Det kondenserar på fönstren , fullt normalt men ska inte vara så
Påtala om att det blir kondens nu och före fönsterbyte fanns det inte
 
BirgitS
Det låter väldigt olämpligt att göra upp hål i väggen för ventiler i en hyreslägenhet, risken är att du blir stämd för att du har skadat värdens egendom.

Man ska inte ha tilluft i kök utan där ska det bara finnas frånluft.
 
  • Gilla
Fel av Åke
  • Laddar…
Jag är dålig på ventilation och dess frågor. I det här läget är det ju skönt för dig att du bor i hyresrätt! Experimentera inte själv utan överlåt det till hyresvärden. Detta är inget en hyresgäst ska syssla med.
 
BirgitS
Om värden inte åtgärdar mögel så vänd dig till hyresgästföreningen.
 
Tyvärr en klassiker, fastighetsägare byter fönster i äldre fastighet (för att "spara energi") vilket leder till att ventilationen slutar fungera som tänkt.

Moderna fönster är betydligt tätare än äldre fönster, inte för att de äldre är sämre (de kan få minst lika bra, och ibland bättre isolervärde än moderna isolerglaskassetter som suttit i några år)

Nu när tilluft inte infiltrerar mellan karm och båge i fönstren får du inte tillräckligt med tilluft, även om du sätetr en fläkt i köket som går på lågvarv. Luften ska ju komma in någonstans för att kunna dras ut. Åtgärdas inte detta får du i första steg svartmögel runt fönstren, på tapeter och i tak (där fukten samlas) och i andra steg sätter sig fukten i väggarna och du har en riktig mögel-bomb att se fram emot.

Tyvärr är enda långsiktiga åtgärden att ta upp hål i fasaden för tilluft (minst ett i varje sovrum), om fastighetsägaren inte vill göra ett nytt fönsterbyte och sätta in nya "gamla" fönster. Att sätta in spalt/karmventiler är ingen långsiktig lösning, dels ger det punktdrag och ibland kallras, dels släpper det in oljud från gatan och framförallt så stänger boende ventilerna på grund av ovanstående anledningar. Med otillräcklig ventilation som följd.

Den "besparing" fastighetsägaren tror sig ha gjort på nya fönster kommer nu att gå upp i rök.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.