Vi har en gammal skorsten i tegel med 7 pipor (har jag för mig). Tänkte använda en till att ventliera vårt badrum, och skulle vilja ha lite råd om hur man bör gå till väga. Tänkte sätta en fläkt med grundflöde, alltså alltid viss luftcirkulation. Är det bara att bila/borra upp ett hål in till kanalen i skorstenen? Något annat man bör tänka på?
 
Kan vara obra att trycka in fuktig luft som kan kondensera inne i en murad skorsten
 
Det blir knappast problem med kondens om skorstenen används som avsett, dvs leder ut varma rökgaser.
Dessutom med en alltid gående fläkt så torkar duschfukten snabbt bort, såvida man inte duschar mer än halva dygnet.
 
Kan det verkligen medföra problem?
Det regnar väl in betydligt mer vatten rakt ner i piporna?
Jag funderar på att göra likadant fastän skorstenen numera är kall och oanvänd. Ska man trycka in någon meter slang i ventilationen den första biten så att kondensen där kan rinna ut?
 
Någon slang gör varken till eller från. Kondenserar det så gör det det uppe i toppen där skorstenen är som kallast.
Men som sagt, med en kontinuerligt gående fläkt så går 20-gradig luft konstant genom pipan, och större delen av dygnet är det torr luft. Alltså tycker jag inte att det bör vara några problem. Bäst lämpade att svara på hur det ser ut i verkligheten är kanske sotare som sett ett antal sådana här lösningar/skorstenar?
 
  • Gilla
LGG-01
  • Laddar…
En fråga, kan en vanlig badrumsfläkt (Pax eller Fresh) verkligen skapa ett sådant tryck/drag i en skorsten att den på egen hand kan trycka ut den fuktiga luften genom kanal och skorsten och ut? Det är ju en rätt rejäl luftpelare att flytta på? Vi har en sådan fläkt som i o f s verkar funka bra (imman på badrumsspegeln är borta efter 5-10 min) men tanken har slagit mig om det beror på något annat?
 
Hör med sotaren "före" vad han anser om att bila i murstocken.(y)
 
Betonggrå
Det tror jag man lugnt kan anta. I alla fall så länge vi pratar om en ordinär villaskorsten, (höga flerbostadshus kan vara en annan femma).
Det är normalt inte mycket motstånd i en skorstenspipa, så det bör en fläkt klara. Idealt är en fläkt bättre på att dra luft än att skjuta den, då den inte skapar något nämnvärt övertryck, (till skillnad från en pump). Alltså är det kanske bättre ur en rent teknisk synvinkel att ha en fläkt på toppen av skorstenen, men i detta fall tror jag inte att det finns något nämnvärt mottryck i pipan som kan ställa till det.
(Det finns säkert folk här på forumet som är mer insatta i de tekniska detaljerna och/eller har praktisk erfarenhet.)

Vidare så stiger varm luft, så om det inte är ett undertryck i huset så fungerar det även utan fläkt, men kanske inte tillräckligt bra, och då är en fläkt bra att ha. Den ökar ventilationen, (behövligt om det är mycket bad & dusch = fukt), och säkrar att inte tillfälliga undertryck pga väderförhållanden etc stör eller i värsta fall reverserar luftflödet.
 
P pake73 skrev:
Vi har en gammal skorsten i tegel med 7 pipor (har jag för mig). Tänkte använda en till att ventliera vårt badrum, och skulle vilja ha lite råd om hur man bör gå till väga. Tänkte sätta en fläkt med grundflöde, alltså alltid viss luftcirkulation. Är det bara att bila/borra upp ett hål in till kanalen i skorstenen? Något annat man bör tänka på?
Vi har precis samma fundering nu som du hade 2012, att ventilera vårt badrum via en av kanalerna i skorstenen. Genomförde du detta? I så fall skulle jag vara tacksam för lite återkoppling om resultatet. Och hur du gjorde själva jobbet.
 
A
Jag har ock så en gammal skorsten. 6 'pipor'. Eftersom det är murad brukar det vara 6 eller 8 kanaler. 3 kanaler är ventilationskanaler. I köket kopplade jag köksfläkten till den befintliga värmekanalen (vedspisen var borttagen av förra ägaren). Och kepsen blåsta av när jag tittade ner i kanalen, när min sambo startade fläkten. 2 våningar och en vind, och köket är på bottevåningen.
 
  • Haha
Oldboy
  • Laddar…
Är i mer eller mindre samma läge som tidigare inlägg - totalrenovering av hus från 1936 och vill nyttja skorstenen för att ventilera ut badrum och kök. Grundtanken var att sätta motsvarande PAX-fläktar i badrummen (blir billigast möjligt just nu pga ansträngd budget...) som trycker ut genom någon av piporna i skorstenen. Fler som har erfarenheter att dela med sig av i ämnet? På sikt är jag sugen på att dra frånluften rakt ner i källaren där bergvärmepumpen står och ansluta till den för att kunna får värmeåtervinning på frnluften.

Men just nu - borde jag bila upp någon pipa för att öka dimensionen (tror de är ca 60mm) eller dra typ spirorör?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.