Hej!

Vi bor i ett äldre hus (putsat hus från 1920-talet). Förra ägaren installerade frånluftsventilation i huset (en fläkt sitter på vinden och ventilationskanalerna suger ut luft från 3 toaletter och 3 garderober). Utöver detta finns pax fläkt i dusch och bad samt köksfläkt i köket.

Frånluftsventilationen fungerar i princip bra, och vi kan slå på/av denna med en "vanlig" strömbrytare på övervåningen. Det låter dock lite från fläktkanalerna så vi tänkte sätta in en ljuddämpare mellan fläkten och och kanalerna. Vi tänkte även sätta in en transformator med 6 fasta lägen (dvs "avstängd" samt 5 olika ventilationsflöden). Syftet med att ha olika lägen är att ha ett "hemma läge" med normal ventilation och ett "borta läge" med reducerad ventilation ("borta läget" kommer endast att användas vintertid).

Vi kontaktade en ventilationsfirma och idag var de förbi och tittade på den befintliga installationen.

Allt bra så långt, men nu till frågorna:

(1) Transformatorn som ventilationskillen föreslog är relativt stor (grovt räknat 20*10*10cm om jag minns rätt), och inte så estetisk att ha "inne i huset". I vårat hus så är det en rejäl trappa upp till vinden så vi kan placera transformatorn i trappan, för att komma åt den hyfsat lätt. Men finns det någon "bättre lösning", så att man enkelt kan ändra ventilationen, men slipper en ful transformator i bostadsmiljön? Hur har ni löst detta problem som säkert många har ställts inför?

(2) Ventilationskillen föreslog att ha en ljuddämpare på varje sida om fläkten (dvs en mot huset och en mot utsläppet på taket). Jag förstår inte riktigt varför vi skall placera en ljuddämpare mellan fläkten och utsläppet över taket? Nu är det inte så stora pengar, men det är onödigt att lägga pengar på något som man inte behöver. Ventilationskillen sa att detta var standard (dvs två ljuddämpare per fläkt). Att ventilationsljudet skulle "störa" i trädgården känns inte så troligt. Har ni en eller två ljuddämpare på fläkten?


Tacksam för råd...
 
1) Finns transformatorter med två vred (olika hastigheter 1-5) som man sedan bytar mellan med hjälp av en växlande bryatere nere i huset. (Denna traf är dock rätt dyr, finns hos Systemair)
Har sett även ngonstans trafo med utrdagen brytare, men då bara med 3-hastigheter på.

2) Ljudfälla sätter du på det håll du vill dämpa ljudet.
Oljud inne (från don) ljuddämpare imellan fläkt och don.
Oljud ute, ljuddämpare mellan fläkt och utblås (tänker bara på frånluftsfläkt nu).

Bara en liten rekomendation undvik att stänga av fläkten helt på vintern, finns risk att det blir kondens i kanalerna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.