Ska bygga om köket på landet. Den gamla spiskåpan är snygg så den blir kvar, gamla fläkten åker ut och ersätts av kanalfläkt för takmontage. Ska styras med https://www.soliduct.se/varvtalsstyrning-ms-ec-4-steg/p-2685.htm eller motsvarande.
Tänkte så här, steg 1 som kan justeras 3-6 volt, används för ventilation. Antar man justerar den till konstant 3V. Här vill jag ha en z-wave puck för styrning som triggas via fuktmätare rH. För hög rH och pucken drar igång fläkten på lägsta möjliga varv, när rH sjunker slår den av igen. Ska man steka bacon drar man upp manuellt till 3 eller läge 4 som med vilken fläkt som helst, sen ner till 1 igen och allt styrs via rH-givare och z-wave puck.
Är detta möjligt?
 
L
Det är 0-10V styrning som kan användas , se bara till att det inte finns fler matningar från andra styrningar , då blir det konflikt och funkar ej
Ex 5V från hygrostat och så kommer det något från annat håll , inte bra , du får tänka till där hur stryningen ska funka
Annars ingen dum ide , bara det att vilken del ska prioreteras
 
  • Gilla
SBTJohansson
  • Laddar…
tommib
Det funkar troligen utmärkt med flera överlagrade styrningar så länge man sätter dioder på sina styrutgångar. Principen blir HTP (Highest takes precedence), dvs den signal med högst värde kommer styra. Detta var mycket vanligt på gamla analoga ljusstyrningsbord som styrde dimmerpackar.
 
  • Gilla
SBTJohansson
  • Laddar…
OK, tack för svaren.
Antar att det är rosa tråd här https://www.delat.ws/images/varvtalsstyrning-ms-ec-4steg_koppling.png som ska triggas av z-wave brytaren. Men hur löser man det, säg att steg 1 är justerad till 3 volt (lagom varvtal för ventilation) då ska brytaren släppa igenom 3 volt vid läge on och bryta vid off, funkar det med en fibarobrytare? Har ett flertal såna i huset men då bryter de 230 volt.
 
tommib
Nej, det är i den där bilden den bruna tråden som ska ha styrspänningen (eftersom den kommer från reglerdonets Vout). Du måste studera inkopplingsalternativen och förstå dem.

Vad gäller 3V så kan du åstadkomma det genom en spänningsdelare. Det verkar som att fläkten matar ut 10V styrspänning så genom att koppla två motstånd i serie mellan +10V och 0 och sedan ta ut styrspänningen mellan dem kan du få ut valfritt värde. Genom att applicera den här modellen i flera steg kan du få ut dina styrsignaler. Ang fibaropucken så måste du kolla om utgången är potentialfri. Om den är det så kan du använda den som en enkel brytare och dra styrtråden via den. Du måste dock vara säker på att det är just en potentialfri utgång och att isoleringen mot nätspänning i pucken är ok.

Om du vill ha det där styrdonet och fibaropucken parallellt så skulle principen bli att lägga spänningsdelaren mellan rosa och blå tråd och ta ut styrsignalen mellan motstånden och sedan gå med den genom fibarobrytaren. Glöm inte diod på styrtråden och att räkna med spänningsfallet genom den.
 
  • Gilla
SBTJohansson
  • Laddar…
tommib
Det är egentligen inte så komplicerat men förutsätter viss vana vid elektronik. Jag skulle nog ha provat att koppla ihop det men om det låter som grekiska kanske det är en lite onödigt brant inlärningskurva.
Hinner tyvärr inte rita något färdigt schema för dig att använda just nu.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.