Jag är inte säker på om detta inlägg ska befinna sig här eller under "ventilation", då det berör båda ämnena.
Vi är sedan 5 år ägare till ett hus som är köpt med friskrivningsklausul, primärt beroende på att radonhalten var för hög. Tendensvärdet (snabbvärdet gjort under en vecka strax innan visningen) gav vid handen att så också var fallet. Och vi köpte huset/fastigheten, och mätte radonhalten påföljande vinter, med resultat i snitt 260 Becerel/kubilmeter. I handlingarna fastställdes att detta "var åtgärdat" men inte hur, - och uppenbarligen inte till det bättre. Huset är byggt i blåbetong, och markradon försumbar. Dock var åtgärden att installera ett mekaniskt till/frånluftssystem, som har en låda på vinden innehållande en fläkt, och som suger luft från badbrum och köksfläkt och blåser ut den i övriga rum. (Trevlig kombo eller hur?:D) Den plockar också in friskluft via en ventil i ena taknockeln, och blåser ut vad som inte behövs i en liten skorsten på taket. Huset är förresten byggt 1961.

Nu till problemet: Vi vill stänga av detta system, ffa pga att en elmotor i 50 cm sågspån etc inte är så attraktivt på vinden, hela anläggningen dånar i hela huset, och den manövreras via köksfläkten - som sett bättre dagar. Så vi började med att i ett totalt lufttätt hus där t ex fönster är ersatta med icke öppningsbara 3-glasfönster etc (Ventilationssystemet bildar oftast vaccum under vinterhalvåret) sätta ventiler i alla hörnen borrade rakt ut i friskluften. Därefter kontaktades en firma specialiserad på ventilation, för att vid hembesök hjälpa till med vad som kunde göras. MIN tanke var att använda självdrag, men då måste vi ju ha en utgång för luften, t ex en fläkt i ny köksfläkt som sög ut luft även när man inte hade fläkten igång, eller en fuktstyrd fläkt i badrum som snurrade extra när det var dusch etc på gång. Liten skorsten på taket, som nu släpper ut överskottsluft från systemet har gott om plats för nya rör, och ligger på vinden ganska nära köksfläkten, - så saken skulle bli tämligen enkel att lösa. Trodde jag.

Nu, då en seriös ventilationsfirma gjorde sitt hembesök, får jag efter en vecka (idag) veta att hela det befintliga systemet troligtvis (? De visste inte säkert) var bygglovspliktigt, och då fick de inte ens peta i det utan nytt bygglov! Jag har kollat igenom alla dokument vad gäller huset, men bara hittat skötselanvisningar etc på anläggningen. Ingen ansökan, inget bygglov, - NADA. . En elak tanke slår mig ju INNAN jag kollat med byggnadsnämnden att att OM befintligt skit faktiskt ÄR och VAR bygglovspliktigt, och jag vid vite skulle få plocka ner hela skiten - skulle det ju vara en bra lösning!:) Risken är dock att jag får betala rejält likaväl, då förre ägaren inte sökt bygglov för att ändra ventilationssystemet i huset - något jag borde kollat enl undersökningsplikten. Och HUR det tidigare ventilerades begriper jag inte av gamla ritningar, då det inte finns en enda igensatt ventilationsventil i boendedelen (1 plan med källare), och enda krav för originalritningarna var att rören från köksfläkten skulle vara brandisolerade. NÄR förändringen till nytt ventilationssystem gjordes vet jag inte heller, då tidigare ägare, det gamla paret, gått in i "LaLa-Land" och inte kan tillfrågas om detta. Dessutom vill jag inte störa deras ålderdom med oro, då jag faktiskt köpte huset med friskrivningsklausul.

Dock kvarstår en juridisk fråga: Hur farao få reda på om befintlig ventilation med mekanisk till/frånluft ("med värmeåtervinning" som är urkopplad sedan många år) var bygglovspliktig, och hur går jag i så fall vidare? Ventilationsfirman har en synnerligen hög arbetsmoral, vilket jag uppskattar, men hela projektet med att borra ventiler i alla hörnen av huset för att få luft IN nu faller på att luft UT inte kan fixas, då de i så fall enligt deras egen utsago skulle göra ett lagbrott: Krävde installationen bygglov, och sådant inte finns, tar de inte i anläggningen ens med tång!

Tacksam för alla input i detta för mig helt nya problem med ett hus som hitintills bara varit just det - problem.
 
O
kolla med sbk...dessa kan berätta om du behöver bygglov eller bygganmälan.
Det kan behövas en bygganmälan....
 
är det inte så att det är preskiberat efter 10år?
 
Du har alltså en FTX installation och ska byta till något sämre och dessutom lägga pengar på det?
I min värld så vore det betydligt smartare att sätta in 2st ljuddämpare och ett nytt aggregat för nästan samma kostnad som du ska borra upp ventiler i varje sovrum/vardagsrum samt köpa ny fläkt.
Förlåt men det verkar som du är inne på HELT fel spår.
Du har radon via byggmaterialet, där rekommendationen är att man installerar ftx system för att bli av med det.
Du ska plocka bort det systemet?
Kan inte dra mig till minnes att någon nån gång har sökt bygglov för en ftx installation, Efter att ha skickat in otaliga OVK intyg till kommunen (fler än 100) har ingen kommun någonsin ens påpekat något någon gång om att det saknas bygglov. (Ca 10-11 olika kommuner) Kan givetvis ha fel här men om jag inte har stött på detta innan så varför skulle du?
Det låter mer som om du skulle kolla med någon annan entreprenör som verkar mindre skitnödig än den du har nu.
Eller är det så att de inte har tid och drar detta som ett svepskäl?
 
Håller med föregående talare, behåll nuvarande lösning men byt ut aggregatet om det börjar bli gammalt och dåligt. Dra eventuellt in en ny köksfläkt separat från din FTX, tror det är mindre vanligt att ha köksfläkten kopplad via FTX nu.
 
Håller m 100% med sista 2 talare. Jag gjorde en bygganmälan för att gå från självdrag till FTX. Den bästa åtgärden jag har gjort i mitt hus m tidigare för hög radonhalt.
Att gå från FTX till uteluftsventiler i "alla" rummen är "hål i huvet" (ursäkta uttrycket...)
 
Tack för alla inlägg! Jag uppskattar verkligen all hjälp! Nu är jag ju inte inne i ventilations-svängen, så det är därför jag frågar. Jag har ingen aning om om det är en "FTX-anläggning" jag har. Killen från ventilationsfirman lånade med sig alla handlingar som gällde anläggningen, bruksanvisning etc. På köksfläkten står som firmamärke "futurum".- Det enda jag dock kan se är att systemet inte fungerade. Det skapar ett undertryck i ett komplett lufttätt hus på ett sådant sätt att den enda ingång luften hade vintertid när dörrar och fönster inte var öppna var genom en dåligt isolerad ytterdörr, vilket gjorde att dörrhantag och lås på INsidan var belagda med tjock is på morgonen.

Anläggningen prioriterar tydligen att föra ut luft från huset via en liten skorsten (sannolikt gamla skorstenen till köksfläkten) utan att tillföra ny luft utifrån. Radonhalten ligger i vissa rum runt 300 Becerel MED tröskverket igång, så något problem har det inte löst - om man säger. Däremot ska motorn regelbundet bytas (ingen verkar veta hur ofta. Förre ägaren trodde det var vart 5:e år) och "filter" (bestående av ett flertal boxar med metall/aluminium-galler) lyftas ut och rengöras 2 ggr/år. Detta kräver inte bara tid och ett pillande, utan är nästan omöjligt då luckan till vinden är så smal att en fullvuxen person med filter i ena handen med stor möda tar sig igenom den - och via stege transporterar ner den - för t ex högtryckstvätt. Med minskande rörlighet pga sjukdom är det för mig nästan omöjligt numera att utföra denna akrobatik.

Ljudnivån från motorn på vinden transporteras via utblåsen till samtliga rum i huset, och ger en vinande ton även när tröskan körs på lägsta varv. Vidare är ju tanken att ta luft från toa och kök inte så optimal, då såväl mat-os som andra dofter (...) transporteras till hela huset, då tröskverket inte innehåller något filter som avskiljer dofter eller gaser, varken radon eller annat.

Ventilerna är (hål eller inte i huvudet :)) redan på plats och maximalt öppna, köksfläkten måste i vilket fall som bytas ut då den dels sitter på för låg höjd och man måste vara pygmé för att kunna se de inre spisplattorna, och dels för att mekaniken i vreden som styr dels köksfläkt och dels tröskverksfarten är så slitna att de glappar/kärvar, så nu är tiden mogen att göra en paketlösning av det hela: Luft in via ventilerna och ut via t ex ny köksfläkt som suger ut inneluft via skorsten. Men problemet är alltså att teknikerna på det största ventilationsföretaget som opererar i Skåne misstänker att hela anläöggningen är ett svartbygge som borde ha kontrollerats regelbundet, och därför inte vågar göra något ingrepp i det. Tilläggas kan att sotarmästaren inte hade en aning om hur man skulle angripa detta, då luftkanaler etc inte rengjorts sedan installationen - vilket alltså ingen vet när det skett.Det var han som hänvisade mig till denna ventilationsfirma. -
OM nu en ändring av ventilationssystem till äldre och mera underhållsfri lösning kanske inte kräver bygglov men kanske är anmälningspliktig vill jag ju inte hamna i samma läge (pga förre ägarens försyndelser och och min egen dåligt utförda undersökningsplikt) som jag gjorde i vår förra fastighet - då jag begärde sotning av öppen spis samtidigt med sotning av skorsten till oljepanna - och fick svaret: Vilken öppen spis? Den finns inte i mitt register, är aldrig anmäld hit, så den har du eldningsförbud i tills den är tryckmätt och inspekterad!

Dock VET jag alltså inte om här har begåtts en försyndelse i samband med att tröskverket installerades och ändrade husets ventilation till från ingenting alls till ett konstant undertryck i huset utan någon väg för ny luft att komma in i huset. Men vad jag förstått på era svar här verkar det som om befintlig anläggning inte skulle vara bygglovspliktig eller kräva fortlöpande besiktning. Fråga på kommunen kan jag ju göra, men jag vill kanske inte väcka den björn som sover och dra på mig stora onödiga kostnader. Tanken är inte att fixa till ett fuskverk, utan att få en fungerande och gödkänd ventilation som är smidig och som minskar de risker jag nu vad gäller brandsynpunkt upplever. Elmotor som går dygnet runt och 50 cm sågspån i hela vinden...
Dock börjar jag misstänka att jag får bita i det sura äpplet och gå via kommunen vad gäöller ev bygglov.
 
Installationer och ändringar i ventilationssystem är anmälningspliktiga och kräver inte bygglov men i och med att du bor i ett radonhus så har kommunen med all säkerhet synpunkter på vilket system du installerar.


Att du skulle drabbas av sanktionsavgifter pga att den befintliga anläggningen saknar något tillstånd ser jag som ytterst osannolikt.
 
O
Frågan är om inte TS även bör dryfta denna fråga på ventilationsdelen....
 
Passar på att skriva ett lite längre svar nu när jag inte sitter vid mobilen. :)

Det kan hända att du missuppfattat lite hur ditt ventilationssystem funkar. Om jag tolkar dig rätt så skriver du att systemet tar luft från bad/kök och blåser ut i övriga rum i huset. Mer troligt är att ditt system tar luft från bad/kök och blåser ut genom den lilla skorstenen du beskriver, och samtidigt tar in friskluft som den blåser ut i övriga huset. Det som händer i ventilationslådan som du har på vinden är inte att dessa två luftströmmar blandas, utan de passerar genom en värmeväxlare som använder den varma frånluften för att värma den kalla tilluften. På så sätt så förvärmer du luften som du blåser in i huset, och sparar därmed en hel del i uppvärmingskostnader.

Din nya lösning skulle dra in kall luft direkt utifrån, och blåsa ut varm luft utan att återvinna värmen. Frågan är vad som egentligen skulle bli bättre med den lösningen, jag tycker det låter som att det bara blir sämre ekonomi. Att det gamla systemet lever om går som sagt att lösa, installera bara ett nytt FTX-system, de är klart tystare nu. Jag har också buller-problem med mitt 25 år gamla FTX-system som jag någon gång snart tänker byta aggregatet på. Alla ventilationskanaler finns ju redan på plats, så det handlar ju främst bara om att sätta dit ett nytt aggregat.

Hur stort undertryck du har i huset ska gå att justera, det är en fläkt som drar ut luft och en som trycker in den så det ska gå att balansera detta så att du får det tryck du vill ha.

Problemet du har med att kanalerna är dåligt rengjorda under åren är kanske svårare, speciellt för kanalen från köksfläkten där det blir en massa fett och sådant. När jag själv gör bytet så kommer jag att koppla bort köksfläkten från systemet och låta det ha sitt eget utblås för att slippa att få in matos i värmeväxlaren, en liten förlust för värmeåtervinningen men å andra sidan så har man ju för det mesta bara köksfläkten igång kortare stunder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.