Hej!

Vi lät installera ett nytt ventilationssystem för hela huset i oktober 2015 eftersom vi hade lite för höga radonvärden. Luftfuktigheten innan vi satte in ventilationen var normal, men sedan den sattes in har den legat på 15-25%. Vi märker av detta litegrann fysiskt, men framför allt märker vi det på huset och på möblerna. Trägolven spricker och går isär, våra möbler blir skeva, fanér släpper, fogar spricker osv. Ventilationsfirman säger att de aldrig har varit med om detta förut. Vi har nu sänkt ventilationen och ska återkomma på måndag, men ingen skillnad än.

Har någon varit med om detta? :(
 
Åsa Lund
Era möbler hade nog vant sig vid er höga luftfuktighet som i sin tur berodde på för låg omsättning på luften. Denna låga omsättning gav även upphov till höga halter radon.
Sedan när ventilationen ökar/fungerar minskar luftfuktigheten och radonhalten, hand i hand, och trämöbler spricker.
Vad jag tror i alla fall.
 
Med ett för dåligt luftombyte så får man ofta en högre fukthalt i bomiljön, på vintern är luften torr och kan ge upphov till det du nämner ovan. Det finns flera lösningar. Akvarium, mycket krukväxter, keramikkoppar som hängs på radiatorer som fylls med vatten som avdunstar. Själv har jag löst det med att köpa en luftfuktare på en elektronikbutik för att hålla en bra fukthalt i sovrum på vintern,.
 
Vad är det för Ventilationssystem?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.