Snälla hjälp oss välja bästa och enklaste alternativet för badrumsventilation.

Hans: Vi har en skortsten med 6 pipor och en av dessa kan användas för basdrumsventilation på bottenvåningen. Arbete som krävs: håltagning skorstent och snurrlök eller fläkt längst upp i skorstenen för självdraget räcker nog inte. Eventuellt rör i skorstenen för att skydda mot kondens (?). Osynligt.

Hennes: Övervåningens badrum ventileras med en överdimensionerad fläkt på vinden. Arbete som krävs: Från vinden drar vi ett rör genom övervåningens tak och golv. Röret hamnar i övervåninges hall (ej färdigrenoverad) och ska byggas in.
 
Jag hade gått in för murstocksvarianten, med istoppat rör eller slang. Det andra alternativet ger antingen utsläpp av fuktig luft under takutsprång, alternativt ytterligare en takgenomföring.
 
Det finns redan ett utsläpp och fläkt för alternativ två. Det är bara att koppla på ett rör till och öka varvtalsreglatorn.
plåtniklas, hur gör man för att gå in i murstocken? är det klurigt att stoppa i ett rör? och kan man gå ur murstocken igen på vinden för att koppla på fläkten som redan finns däruppe? Jag försöker bedömma vilket som är mest jobb av de två.
 
Hej,
det hela beror på så många olika parametrar att det är svårt att ge direkta råd så här på distans.
Men, är den lediga kanalen i stocken stor nog för den dimension på frånluftskanal som du hade planerat för? I så fall skulle jag borrat (eller knackat - beroende på vilket material stocken är gjord av) ett något överdimensionerat hål och gått upp med en slang hela vägen upp till stockens överkant. Sedan tätat insticket med pannkitt, om övriga pipor i stocken används till att leda ut varma rökgaser.
Varför inte sätta en Pax-fläkt i badrummet som trycker ut luften genom slangen? - om du behöver forcerad ventilation. Annars kanske det räcker med en snurrlök på toppen av slangen?
Jag tror inte jag skulle orkat gå in och ut genom stocken flera gånger för att kunna använda befintligt aggregat. Och jag hade definitivt inte blåst ut den fuktiga luften under takutsprång eller nära fasaden. Då får man mögelproblem.
 
Det är klurigt att göra en bedömning vilket som är minst jobb även för oss som bor i huset. Luften släpps i alla fall inte utpå ett dåligt sätt. Vi har två skorstenar den ena är fejk för ventilation och det är under den som en stor kanalfläkt sittet. Den andra är den riktiga skorstenen där det inte finns nån fläkt men piporna har bra dimension.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.