Ett L-format 30m2 rum i ett gammalt hus där det installerats en braskamin i "kortändan", var ska jag placera friskluftventilen? nära eller långt ifrån kaminen? eller kanske en ventil i varje "ända"?
 
Åsa Lund
Helst kanal ända in i kaminen, många modeller är förberedda för det
 
Beror lite på vad du vill uppnå.
Att bara förse kaminen med luft till förbränningen görs bäst som Åsa Lund skriver med en kanal hela vägen in till kaminen.
Om du vill förbättra ventilationen i övriga rum i ert som du skriver gamla hus så skall du inte sätta nån ventil i rummet där kaminen står.
Kaminen förbrukar en hel del luft (syre) och den luften måste tas från nånstans - tex från övriga rum i huset (som förhoppningsvis har tilluftsventiler). När du eldar skapas alltså "självdrag" i huset som bidrar till ökad ventilation av övriga rum. Självklart förutsatt att man inte stänger dörrarna.
Har gjort så här på de tre sommarstugor som jag "förvaltar", dvs tilluft i sovrummen och frånluft i kök, toalett och via kamin/skorsten. Två av stugorna hade viss "stuglukt" innan pga avsaknad av tilluftsventiler i sovrummen.
 
Åsa Lund
Det är onödigt slöseri med uppvärmd rumsluft att den ska sugas ut av en kamin
Allmän ventilation av bostaden ska man ha dygnet om oavsett kamin
 
Åsa Lund Åsa Lund skrev:
Det är onödigt slöseri med uppvärmd rumsluft att den ska sugas ut av en kamin
Allmän ventilation av bostaden ska man ha dygnet om oavsett kamin
Ja, men om det saknas tilluftsventiler som det gjorde i två av våra stugor så är det en alternativ lösning som löser två behov.
Om kaminen dessutom är av lite äldre modell med vanligt luftspjäll så tar den sin förbränningsluft från rummet oavsett man vill eller inte. Det är bara vissa nyare kaminer som har möjligheten att få sin tilluft via en speciell "kanal".
Dessutom fungerar kaminen och dess skorsten som en frånluftsventil även när man inte eldar i den - dvs förutsatt att spjället lämnas öppet.
Så det du kallar slöseri med uppvärmd rumsluft lär bli svårt att undvika - dvs om du låter kaminen ta sin förbränningsluft från rummet och inte direkt utifrån.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.