Håller på att bygga ett 1 1/2 plans hus med Leca-isoblock och har börjat fundera lite över ventilationen i huset. Fönstren är redan inköpta så några psaltventiler lär det inte bli eftersom fönstren blev beställda utan.

Det enklaste vore väl att bora upp hål i varje rum och installera någon form av tallriksventil?

Det borde väl fungera bra och uppfylla de krav som ställs på ventilationen i en nybyggnation? Vilken dimension borde ventilerna ha, räcker det med 70 eller 110 mm?

Uppvärmningen av huset skall bestå av vattenburen golvvärme på nedervåningen och radiatorer på ovanvåningen.
 
Vad består värmekällan av?

Tycker du ska slänga ut 30-50kKr (om du gör det själv) på att dra in ett FTX system när du ändå är igång.

Ca 1/3 av all energi som lämnar huset gör det via ventilationen ut till kråkorna, med återvinning så slipper du en stor del av det. Vidare så får du filtrerad inluft vilket både är bra hälsomässigt och städmässigt.

Ventiler på fasaden är fula är det sista argumentet! :cool:
 
Det är svårt att komma ifrån mekanisk ventilation i ett nybyggt hus eftersom BBR föreskriver en luftväxling på 0.35 liter/m2/s. En boyta på tex 150m2 ska då ventileras med 52.5 liter/s.
 
JesseJames>> Värmekällan kommer att vara en CTC Eco-El samt Eco-Air 107. Alltså ett helt vanligt Luft/vatten system.


ClasseClas>> Huset lär bli runt 175m2 totalt. varav ca 105 kommer att vara bottenvåning så då lär det bli ett antal "hål i väggen". Du vet möjligen inte några bra/snygga ventiler som man skulle kunna använda sig av som inte sticker för mycket i ögonen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.