Vi har ett gammalt hus med timmerstomme från början av 1900-talet i 1 1/2 plan. Då det bara är 6x7m stort (litet) tänker vi göra en utbyggnad på ca 25kvm + övervåning. I bottenvåníngen skall finnas badrum, hall och tvättstuga.

Idag saknas ventilation, nåja visst självdrag finns givetvis genom otätheter och skorsten.
I samband med utbyggnaden skall vi installera någon form av riktig ventilation. Tilläggas bör att vi har en köksspis som idag eldas rätt regelbudnet i uppvärmningssyfte. Det blir troligen mer sällan sedan när det vattenburna värmesystemet är klart. Vi kommer också att skaffa en mindre kamin till övervåningen, dock mest i myssyfte.

Vi hade tänkt sätta frånluftsfläktar i bad och tvättstuga, skaffa en köksfläkt samt tilluft från övriga rum.

Läser man Värme-Expertens råd så verkar han insistera på att man alltid skall installera återvinning på frånluften. Jag undrar dock om det verkligen kan vara totalekonomiskt försvarbart i ett sådant här fall. Det skulle väl innebära att vi i stället för att släppa ut frånluften från bad och tvätt direkt genom väggen istället drog rör till någon slags värmeväxlare på vinden och återförde värmen till t.ex. varmvattnet.
Ur ren energibesparing är det givetvis riktigt men kostar det inte mer än det smakar? Jag jämför t.ex. med att byta ut våra gamal dragiga kopplade fönser mot nya moderna. Det är ju inte lönsamt såvida fönstren ändå inte behöver bytas pga att de är idåligt skick.

1) hur tycker ni att vi bör utforma ventilationen?
2) kan någon ge en ungefärlig uppskattning av vad det skulle kosta att återvinna värmen från frånluften?
2) förmodligen otroligt korkad frågan men ändå; varför är det så viktigt att täta gamla fönster (där luften idag kommer in) för att istället ta upp ett hål i samma fönsterkarm och där sätta in ventiler för inluft. Det är ju samma luft som kommer in genom samma fönster, eller?
 
2) förmodligen otroligt korkad frågan men ändå; varför är det så viktigt att täta gamla fönster (där luften idag kommer in) för att istället ta upp ett hål i samma fönsterkarm och där sätta in ventiler för inluft. Det är ju samma luft som kommer in genom samma fönster, eller?
Huvudet på spiken! Det är ingen dum fråga!
Risken är väl att det drar mer på det viset än med ett välplacerat tilluftsdon. Sedan bidrar springor och otätheter till "över" ventilation. Primära ursprunget till att täta alla springor är energisparfanatismen från oljekrisensdagar, optimal ventilation ur energisparsynpunkt är ingen ventilation alls.

Pax fläktar och andra små fläktar har ganska låg verkningsgrad.

Jag har inte orkat kolla, men jag vill minnas att man har bytt ut en halvluftomsättning i timman till 0,35 l/sm^2 vilket är 1,26 m^3/^hm^2 alltså en halv luftomsättning vid "gamla" standardhöjden.
För att få luftvolymen Vflöde per timma totalt multiplicerar du golvytan med 1,26 så får du m^3 per timma.
Energin per år ges av E=0,33*Vflöde*(Tin-Tårsmedel_orten)*8760/1000 kWh.
Med ett litet hus så borde du få hög återvinning vid användande av FTX säg minst 80%.

FTX betyder att man har från- och tilluftsfläktar och värmer tilluften med frånluften. Om man ska värma varmvatten har man en frånluftsvärmepump FVP som hämtar värmen i frånluften och värmervatten. Tilluften kan komma från fläktar eller hål i väggen.

Det kostar ganska nog mindre per kWh att återvinna ventilationsluftens värme, än vad du sparar på att byta fönster.
Det finns länkar till sidor med försäljare av ventilations aggregat, om de letar runt lite på forumet.
 
Vi sitter i ett liknande läge. Har ännu inte kommit fram till en slutgiltig lösning, men lutar åt att huvudsakligen behålla självdrag som grundventilation. Om du ser till att rök- och imkanaler i skorstenen är rensade, så är det troligen ingen dum grund. I din tillbyggnad bör du kunna upprätthålla självdraget med tilluftsdon i vanlig ordning.

Självdraget är en mer avancerad lösning än vad man först kan tro. Jag rekommenderar att du beställer och läser tidskriften Byggnadskultur nr 3/01 som behandlar el, ventilation och VVS i gamla hus. Där finns flera artiklar som boder intressera dig. Beställs på www.byggnadsvard.se och kostar några tior.

Apropos att byta fönster finns i Byggnadskultur 1/2005 en artikel om en studie vid Lunds Tekniska Högskola. Studien visar att renoverade gamla enkla ytterbågar med lösa innerbågar kan vara lika bra som eller bättre än moderna fönster. Detta gäller i synnerhet om man byter ut innerbågens glas mot ett särskilt energiglas (LE-glas). Om man gillar de gamla glasen och bågarna är ju detta goda nyheter.

Johan C
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.