Hej!
Vi har nyrenoverat vårt badrum ganska nyligen. Innan det blev badrum så var det ett kök. Nu undrar jag, vad krävs det för ventilation/fläkt. Badrummet är på ca 12 kvm. När man duschar uppstår det knappt imma på duschdörrarna.
Mvh Elin
 
Hej. Det ska vara frånluft och som regel kan man säga drygt 20 l/s. Utgå från 15 l/s + 1 l/s för varje m² överstigande 5m². I ditt fall 22 l/s eller ca 80³/h. Det klarar du galant med en PAX fläkt. Som du ser när man läser på om fläkten bör den helst sitta monterad i taket, går inte det (vilket det ofta inte gör) så får det bli väggen. Lämplig placering är långt från dörren och i anslutning till duschen/badet. Kolla t e x PAX ventilationsguide, den beskriver en del. Bra även med fuktstyrning så den går tills fuktnivån i badrummet understiger en viss nivå. Glöm inte att tänka på ev kallrasskydd, det förhindrar att kall luft kan rasa in då fläkten ej är i drift. /R
 
Då borde du ha en imkanal kvar där köksfläkten suttit.

Vad har du för ventilation i huset? Om du har självdrag och imkanalen mynnar ut på samma höjd som frånluften så kanske du klarar dig utan kallrasskydd. Om mynningen sitter lägre så behöver du kallrasskydd, annars kommer ventilen i praktiken att fungera som en tilllufsventil.

Har du mekanisk frånluft så behöver du nog ett kallrasskydd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.