Hej,

Mitt första inlägg här på byggahus :D.

Jag och min sambo har nyligen flyttat till ett 1,5 plans hus (131 m2) med källare (80 m2), ej inredd. Huset är från 1958 och det finns radon i grunden (inom godkända värden).

Vi har känt att luften stått still och tagit hjälp att installerat paxfläktar i badrum på bottenplan och ovanvåning samt borrat upp igensatta ventilationshål och satt fresh tilluftsventiler i alla rum.

Vi har även byt ut oljepanna till luftvatten värmepump vilket gjorde att källaren blev mycket kallare då vi endast har ett element. Antar att vi får installera fler element?

Källaren känns relativt torr men luktar lite unket och på några ställer har putsen smulat sig.

Vi köpte en avfuktare Woods SW38FW som kört några dagar och gjorde luften mycket bättre, men ska den alltid stå på? Hur är det med öppna/stängda tilluftsventilerna i källaren, sommar och vintertid? Skulle vi kört på ytterligare en paxfläkt i källaren? Vad är bäst för att hålla radonen nere?

Tacksam för svar :)

Mvh,
Dennis
 
Hej! När man slutar elda i ett självdragshus minskar ventilationen väldigt mycket och nu är det dessutom sommar och luften står mer stilla då eftersom det är så små temperaturskillnader ute/inne. Kanske behöver ni också en skorstensfläkt för att få drag i de olika piporna? PAX-fläktar i badrummen är bra men räcker inte så långt. Tänk på att göra urtag eller hål i innerdörrarna så att luften kan vandra från rum med friskluftsventiler till badrum, tvättrum, kök etc med frånluft.

I källaren kan putsen smula om det är problem med fukt. Är källaren omdränerad? Annars är det förmodligen hög tid för det. Då sätter man också isolering på utsidan källarmuren så klimatet i källaren förbättras men bättre ventilation behövs också, t.ex. frånluft via skorstenen. På sommaren med fuktig luft kan en avfuktare ge bättre luft och lite extra värme.
 
Tack för snabbt svar.

Vi kommer gör urtag i innerdörrarna, ska hålen sitta högt eller lågt?

Källaren är inte omdränerad men vi har haft tre firmor här som har kikat och alla har sagt att vi inte borde dränera. Att sätta en skorstensfläkt låter rimligt. Jag kikade nere i källaren och det ser ut som att ventilationshålen är igen murade. Är det något som vi borde ta upp?

Källaren:

Urtag i en vitmålad vägg för ventilation med synliga rör och kablar runt fördjupningen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Tidigare ventilerat utrymme i källare med igenmurat ventilationshål och avtagen svart ventilationslucka.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Bottenplan:
Vägg med vit innerdörr och träpaneltak med en synlig mörkfärgad fläck i det vita i närheten av dörröverkanten.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ovanvåning:
Ventilationsgaller högt upp på en vägg med träbeklädnad ovanför en inramad tavla.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hittade även en gammal ritning på huset:
Vad menas med Bef:
Det är där som skorstenen går.
Gammal teknisk ritning av ett hus, markerat med olika rum och mått, inklusive skorstenens position.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Man brukar ha urtagen eller ventilationshålen nertill på innerdörrarna. Finns smala ventilgaller om man föredrar det som täckning av hålen.

Finns det kvar någon ritning på huset bör det stå vart de olika piporna i skorstenen leder. Annars får man försöka leta fram det själv eller med hjälp av en ventilationsfirma. Igensatta ventiler bör absolut öppnas. Den som ritade huset visste vad hen gjorde men sedan på 70-talet blev det oljekris och man satte igen viktig ventilation för att spara energi men fick istället ett dåligt inneklimat. Det är isoleringen som behöver förbättras på ett 60-talshus för att spara energi.

Tre firmor som inte tycker omdränering behövs på ett 60-talshus?!? Huset måste så stå på väldigt väldränerad mark... Men man får det också lite varmare i källaren om källarmurarna blir isolerade på utsidan men det beror ju också på hur man tänkt använda källaren. Är det mest bara förvaring spelar det ju knappast någon roll.
 
Ritningen är en VA-ritning, alltså med vatten och avloppsledningarna i huset och till huset. Kanske finns det några ytterligare ritningar med bl.a. skorstenen så man kan se piporna? Annars tar man hjälp av en ventilationsfirma som bl.a. använder rökpatroner för att kunna se vad som går vart.
 
Tusen tack för dina svar Josth.

Har kontaktat en skorsten/ventilationsfirma som ska kika på lösningen som du föreslog. Vi ska även såga upp dörrarna så att luften kan strömma fritt mellan rummen. Har tyvärr inga fler ritningar så någon får hjälpa oss att rita upp nya.

Vi kommer i nuläget inte inreda källaren så därför väntar vi med eventuell dränering.

Mvh,
Dennis
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.