Vi satte in FTX i höstas och är supernöjda. Äntligen fräsch luft i huset. Dock har nu grannens fru (som bor två hus bort) anfört klagomål att vi för liv på nätterna och att hon inte kan sova. Hennes man har upplyst oss om att det finns regler för hur mycket en anläggning får lov att låta och att vi bör göra en bullermätning.Hur går en sådan ens till? Vad kostar en sådan?? och är det verkligen rimligt att vi inte ska kunna använda anläggningen....?
 
Eller så får grannen som känner sig störd betala för en sådan?
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Kolla på arbetsmilljöverket vad en acceptabel ljudnivå är. Sedan är det bara att installera enappmsom mäter db. Om du är snäll. Annars så får grannen komma med en egen bekostnad mätning och krav
 
Jag tror inte att den bullrar mer än tillåtet. Man kan höra väldigt låga ljud på natten när det i övrigt är tyst. Ljudmätarappar på iphone ska vad jag hört vara förvånansvärt korrekta. Det är en bra start.

Sedan är det ju bra om man kan hålla nere ljudet så gått det går även om det inte överstiger tillåtna nivåer. Har du tex ljuddämpare?
 
  • Gilla
Petter 1980 och 1 till
  • Laddar…
H
Har ni dämpare på avluft och uteluft? Alltså mellan utsidan och aggregatet. Om inte så är det 1000 spänn i material för att minska ljudet plus det dubbla i arbete om ni inte gör det själv.

Vårat system hade ett lågfrekvent bullrande som gjorde en galen när man vistades på tomten. Det försvann efter att vi satte in dämparna.
 
  • Gilla
gaia och 2 till
  • Laddar…
Det har jag faktiskt inte funderat på. Ska kolla. Men finns nog inte.
 
Då är det ett enkelt sätt att få ner ljudnivån.
 
Det finns normer för bullernivåer hos Naturvårdsverket, tillåtna nivåer på natten är låga. Både du och din granne kan möta bullernivåer hyggligt noga med en app, brukar ge korrekta resultat. Om det är troligt att bullernormen överskrids så kan grannen anmäla till kommunen som gör en utredning. Om kommunen då bedömer att normen överskrids så kan man begära att ni som ansvariga för buller gör en korrekt mätning via bullerkonsult.

Det troliga. är nog att normen inte överskrids, om det ör flera hus bort. Ni kan ju ändå försöka samarbeta genom att isolera och kanske dra ner ventilation på natten.
 
Sover grannarna med öppna fönster?
 
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Sover grannarna med öppna fönster?
Nu när det är så varmt gör de nog det....vi har även en AC som står åt deras håll så det kan även vara den som låter lite...
 
Tycker inte man ska rycka på axlarna åt sådana problem.
Även om ljud inte når upp till gränsvärden så kan det vara otroligt påfrestande om det pågår konstant.
Det blir som tinnitus, nåt man aldrig blir fri från.
Och att även små stimuli som är varaktiga kan driva en människa till vansinne. Det är ju idén bakom kinesisk tortyr.
Bor själv nära ett industriområde där en speciell fläkt viner med ett jobbigt ljud dygnet runt, året runt.
 
Om det inte finns ljuddämpare så sätt dit det!
Om aggregatet stör grannen ett par hus bort så lär det väsnas för dig på din tomt också.
Ljuddämpare är för din egen skull och för respekt mot grannskapet!
Montera in så långa så möjligt och skippa de böjliga flexdämparna.
Om ljudet pga för hög lufthastighet uppstår vid huvarna/gallren för av- och uteluft så kan det vara en bra idé att gå upp i kanaldimension innan dessa för att lugna ner luften lite!
Ta gärna lite bilder på hur det ser ut kring aggregatet och vid av- och uteluftskanalerna!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.