Står inför byte av spisfläkt i bostadsrätt där det idag sitter et futurum-fläkt med spjäll. Har pratat med franke och de kan inte svara på om vi kan montera en alliance eller endast kan ha en med spjäll. Enligt frankes broschyr så borde det funka med alliance då vi har fläkt på vinden med separata kanaler för varje lgh (två kanaler per lgh, en kök + en bad). Kan inte hitta mer information om ventilationssystemet än att det är mekanisk frånluft med fläkt på vinden, tillluft sker via ventiler vid fönster/dörrar. Det byggdes 2002-2003.
Någon som vet hur jag tar reda på om vi kan ta en alliance-fläkt eller ej? Jag kan komma åt fläktrummet på vinden, kanske någon information där kan ge info?
Alternativt, måste jag ta in en behörig ventilationsexpert?

Väldigt krångligt detta, lutar åt att det blir en vanlig spjäll-fläkt ...
Skulle gärna ha en alliance då det finns en som skulle passa oss bra i utseende.

Tacksam för hjälp
 
Som regel när du har ett centralt system ska du aldrig ha fläkt i kåpan. Det sätter hela systemet ur balans och påverkar flödet för dina grannar även om kanalerna är separata fram till fläkten.
 
Om du ska sätta in en alliancefläkt (som har fläktmotor i sig) måste husets fläktsystem ha tryckstyrning. Det sitter då en sensor i kanalen och en frekvensomriktare styr frånluftsfläkten för att hålla ett konstant sug i kanalen. I allmänhet också en temperaturgivare utomhus för att anpassa suget efter utetempen. Mindre sug när det är kallt för att motverka för mycket självdrag vid kyla.

Alliancefläkten blåser ju på en aning själv och därför måste fläkten i ventilationssystemet varva upp en aning, annars kommer det egna matoset att blåsa in i någon annans lägenhet!

Kontentan av det hela är att man MÅSTE ta reda på vad det är för system i huset först. Kontakta BRF styrelse och/eller fastighetsskötare. Dessutom ska den nya alliancefläkten justeras in så det blir rätt grundflöde i "tomgångsläge".

Personligen kan jag säga att en Alliancefläkt är ett enormt lyft istället för de där mer eller mindre värdelösa kåporna som oftast finns i lägenheter.
 
  • Gilla
freter
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.