Jag har flyttat in ett enfamiljshus med central fläktstyrd frånluftsventilation. I badrummet är det svårt att få bort fukten, vi duchar tre personer, två gånger om dagen. I badrummet finns ett frånluftsventilationsutsug 10 cm och i väggen sitter det en ventil 7cm. Ingen luftspalt finns under dörren till badrummet. Funderar på att byta ut 7cm ventilen mot en fuktstyrd fläkt och sätta ventil mellan badrum och hall (ev göra spalt under dörren till badrummet). Verkar detta vettigt? eller kommer de båda fläktsystemen att motverka varandra?
 
Hoppas den 7 cm:s ventilen inte sitter i yttervägg där den inte borde vara. Har du central frånluftsfläkt i ett enfamiljshus har du även ett fläktreglage,förmodligen placerat i kökskåpan där du kan öka hastigheten på fläkten när du duschar. Skulle detta inte räcka så öppna 10 cm:s-ventilen något varv. Luftspalten under en vanlig innerdörr är sällan såpass tät att det gör någon mätbar skillnad på utsuget men att fräsa lite i tröskeln är ju inte fel.
 
knutte2 skrev:
vi duchar tre personer, två gånger om dagen.
Imponerande vatten räkning ni måste ha. :)
 
exerg skrev:Hoppas den 7 cm:s ventilen inte sitter i yttervägg .
Det är just det den gör. Varför är inte detta bra?
 
Frånluften skall vara med och ventilera hela bostaden.Uteluftsintag skall därför sitta så långt från utsuget som möjligt,alltså i sov o vardagsrum och inte i samma våtutrymme.
 
Kolla flödet om du har möjlighet, i ett badrum skall det vara 10-15 l/s. 15 l/s om det inte finns något öppningsbart fönster, men i praktiken är det ändå ingen som öppnar fönstret idag på vinterhalvåret...
Du bör försöka få till en springa på en halv cm under dörren, se även till att du får in uteluft i de andra delarna av huset.
Skulle du uppleva fortsatta problem så sätter du in en PAX-fläkt med fuktstyrning, det kanske ditt nuvarande uteluftsintag skulle kunna passa bra till.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.