Hejsan!
Vi tittar på ett nybyggt (2005) hus som är byggt med puts (tunn) på träregel.
Detta anses ju numera vara en risk-konstruktion eftersom den är mycket känslig för inkommande fukt som inte kan ventileras ut.

Vi har ryktesvägen hört att ett av husen i området (alla byggda med samma teknik) haft problem redan, och vi har sett byggställningarna där de rivit ner en halv vägg på huset.
Ett helt rel. nybyggt område i Gbg har ju fått göras om oxå, med denna puts-på-träregel-konstruktion använts.

Vad gäller om vi köper huset o det visar sig att vi får fukt/mögelproblem i huset?
Gäller den 10-åriga byggförsäkringen?
Har hört att de kan friskriva sig om "problemet anses vara allmänt känt". Det är ju eg. först iår 2007 som det kan anses vara allmänt känt, och husen är ju byggda innan dess.

Kan ju bli svråt att få en säljare att gå med på att man borrar i fasaden för att göra fuktmätningar under besiktningen..

Undrar
//Staffan
 
Mitt personliga råd är "Run Forest! Run!!!"

Denna byggkonstruktion kan aldrig bli bra, även om man lyckas göra allting tätt kräver konstruktionen att den ska fortsätta vara tät i hela husets livslängd. Denna livslängd kommer troligen dock att bli kort, så fort någon sätter upp en ljusamatur, markis eller dyl, alterntiivt om det uppstår en olycklig sättningsrörelse så det blir hål kan fukt komma in. Om en besiktningsman borrar i fasaden blir det också hål vilket kan leda till kommande problem!

Några goda vänner har i mars i år köpt ett nybyggt hus från NCC vilket nu i princip redan måste rivas. Stora mögelfläckar har uppstått i barnens rum… Konstruktionen blir som en plastpåse med fuktiga gympakläder som fylls på varje gång det regnar. Nä, kan man låta bli och köpa ett sånt här hus så låt bli. Bor man i ett nybyggt hus av denna typ stäm byggbolaget och kräv en riktig fasad!

Mina två ören…

mvh plexi
 
Om ni köper huste OCH om ni får probnlem (vilket inte alls är säkert), då får ni troligen mycket stora problem med att få ersättning. Att få något från säljaren kan ni glömma, problemet måste nu betraktas som en känd riskkonstruktion så ett dolt fel är det inte.

Utan då hamnar ni i läget tat försöka få byggfirman eller byggfelsförsäkringen att betala. Byggfirmor har en tendens att aldrig göra rätt för sig, och kommer domstolarna dem alltför nära inpå skinnet så gör de konkurs och fortsätter i ny firma.

Garbo och de andra byggfelsförsäkringsbolagen är ökända för att i princip aldrig betala ut för en skada.
 
Är väl detta man fruktar, men inte vill höra. Huset är vääldigt rätt i övrigt. Men man vill ju inte sitta med Svarte Petter om X antal år då problemen är synbara/allmänt kända.
Vad har man för möjligheter att i förhand ta reda på om det redan NU finns problem (utan att då göra ingrepp i fasad etc)?

//Staffan
 
Hör efter med besiktningsfirmor, det finns teknik för att mäta fukt "beröringsfritt", alltså att mäta om det finns fukt innanför en vägg utan att förstöra den. Hur tillförlitligt det kan vara i ett sådant här fall vet jag inte.

Kan ju även kolla med "fuktexperter" ex. Munthers (Osäker på stavningen).

En variant är ju att ni helt enkelt lägger in i budgeten att ni kan behöva göra om fasaden på egen bekostnad inom ex. 5 år (om inga skador kan kontstateras med normal teknik idag, så borde det inte finnas ngt. akut behov att göra om på några år). Försök pruta ner en del av vad den budgeten hamnar på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.