Hej alla glada,
Jag och min sambo går i tankarna att renovera mer eller mindre hela huset, huset är byggt mitten 40 så är ju inte så morden planlösning.
Men vad pratar man med för någon om man vill ha hjälp att hitta en bättre lösning.
Det går ju hur mycket program som helst på tv å dom kommer på smarta planlösningar, flyttar rum etc. Men för man ska kunna räkna på vad ett kalas skulle landa på behöver man ju ha ideer.
Vem pratar man med då? För snickare gör väl bara själva jobbet?
Vad kan det kosta tro, förstår att det skiljer sig mycke från villa till villa, men ungefär.
Behöver mest hjälp med dom grova dragen.

MVH

Jonas
 
Vissa byggfirmor har folk som gör detta men långt ifrån alla. Annars är detta en arkitekts jobb. Kostnad för detta varierar beroende på vad som ska göras men se efter vad olika arkitekter har för timpris.
 
Har sett i reportage i tidningar att det finns firmor som specialiserat sig enbart på att göra nya lösningar till befintliga hus. Fast jag vet inte hur man hittar dom. Och i just det reportaget jag läste verkade det ruskigt dyrt. Men det gör det väl i de allra flesta reportage.
 
jag skulle definitivt vänt mig till en arkitekt.
i och med att det rör sig om ändringar som inte kräver så mycket ritningar blir det inte heller så dyrt. Arkitekten kommer med idéer och förslag och gör i princip bra planritningar. Sedan kan snickaren bygga direkt efter dem eftersom det rör sig mycket om att härma det redan byggda. Snickaren tittar på de gamla dörrarna och beställer likadana nya, och sätter dem i en likadan karm etc, så arkitekten behöver inte göra dörritningar etc.

uppskattad kostnad: 5-25 000 kr beroende på hur mycket som skall ändras etc. Det kanske tom räcker att boka ett möte med en duktig arkitekt som spånar tillsammans med er i 2-3 timmar och sedan visar ni hans skisser för en snickare. I och med att många mått redan är bestämda i huset så behövs knappt ens exakta planlösningar utan det räcker att man bygger den nya väggen där den gamla slutar etc (man behöver inte fundera på om det är eller ska vara 3,5 eller 3,6 meter till väggen bredvid om du hänger med)

Så: ring några arkitekter i stan där du bor och fråga hur mycket dom vill ha för att komma hem till er en förmiddag, titta på huset och ge er lite tips. Se till att ha ordentliga ritningar på allt och köp en rulle skisspapper (halvgenomskinligt papper som gör att man kan rita ett nytt förslag över det gamla) så att ni kan skissa tillsammans.

Resten klarar ni själva ihop med snickarna. Men en duktig arkitekt är ovärderlig om ni inte redan vet vad ni vill ändra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.