När vi köpte vårt hus var det för säljaren självklart att vi skulle lösa lånen.
Nu, när vi säljer huset säger mäklaren först ingenting om det hela varken till oss eller till våra mest intresserade spekulanter. >:(Vi å andra sidan har, när vi skrivit ner fakta om huset till mäklaren, skrivit att det på huset finns ett bundet lån.

När vi nu frågar honom om han talat med köparna om vårt lån säger han att det normala är att säljaren löser sina lån.
Är det så?
fiddeli
 
Det är säljaren som har lånet, så denne får ju också lösa detsamma.
(Om inte köparen vill överta dessa).
 
För inte alltför många år sedan så var framförallt lån med bunden ränta inte möjliga att säga upp i förtid, och lite senare så var det typiskt väldigt ofördelaktigt att säga upp dem, bankerna räknade fram helt felaktiga ränteskillnadsersättningar. Samtidigt var det vanligast med bundna lån.

Då var det normalt stt lånen följde med huset, det var liksom så det var tänkt. Köpare övertog lånen under förutsättning att banken accepterade dem.

Numera har det blivit mer normalt att alla köpare förhandlar om sina egna lån, och de enda lån som typsikt övertas är bundan lån som råkar ha fördelaktig ränta i nuläget. Nu är det nog ganska sjölvklart att lånen är säljarens bekymmer. Råkar man ha ett väldigt fördelaktigt lån så kan det ju vara ett försäljningsargument att låta köparen överta det.
 
hej och tack!
fick litet panik när mäklaren inte pratat med dem om detta, men precis som ni skrivit, det är inte alls lika dyrt att lösa lånen som när vi köpte huset. De tusenlappar som jag idag fick reda på att det kostade är ju inget att bråka om Puh!
Kan inte låta bli att ändå känna mig irriterad på att mäklaren inte tagit upp detta med oss innan >:(.
fiddeli
 
Det är naturligtvis mäklarens uppgift att tala om för er hur gången är. Dålig mäklare! Precis som hempularen skriver var det vanligt att överta de bundna lånen tidigare. För många år sedan fanns tex statliga lån med räntebidrag som var mer än fördelaktigt att överta. Detta måste ordnas innan försäljningen så att man, då man vanligtvis träffas på köparens bank och gör upp om försäljningen, har alla papper klara.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.