Hej

Jag sitter o ser över möjligheterna att starta ett företag för belysning och eventuellt diskoljus där jag kan stå för lamporna i sig, design och koncept och programmering. Men själva montering av sådana tunga pjäser i taket är jag inte lika bra på och undrar därmed vem som bär ansvaret efteråt för en eventuell installation

en diskolampa är rörlig och väger i många fall 30-40kg styck med fästanordningar och vid trossmontering kan trossen enkelt därmed komma upp till 500-1000kg per monteringsområde.

Självklart ser man till med extra fästpunkter och säkerhetsvajrar osv att det finns gott om marginal men vill ändå ta reda på vem som bär själva ansvaret över detta rent lagmässigt i olika fall. Delvis direkt efter montering men även om 5-10 år när man lämnat kunden. Jag tänker mig att jag säljer in ett system till kund och sen tar in någon form av entrepenad där jag specar vilken tyngd fästpunkterna ska klara med mångdubbla marginaler. Och sedan när jobbet är gjort hoppas jag ju att entrepenaden ska kunna vara den som står för ansvaret att fästpunkterna är korrekta? Eller behöver jag tänka längre än så?

Har hjälpt till o montera i befintliga lokaler där trossar o fästpunkter redan finns men i det här fallet blir det nog att skapa nya fästpunkter osv och därmed min fråga.

mvh
 
Cheesen
Som den lekman jag är så bedömmer jag att det är huvudatreprenören (du) som bär ansvaret. Men det går att avtala bort med ett lämpligt avtal. Likafullt bör din företagsförsäkring täcka ansvarskostnader.

Att tänka på är att garantier, reklamationsrätt och liknande blir annorlunda när du som företag säljer en tjänst till ett företag jämfört med att sälja till en privatperson.
 
Redigerat:
J
Det beror på vilket avtal ni skriver.

Det handlar dels om arbetmiljöansvaret men även om produktgarantin.

Angående den bärande strukturen i byggnaden skulle jag tydligt specificera vilken vikt/last den måste klara och sedan bolla över ansvaret för att säkerställa detta till kunden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.