Kommer snart att bygga en lösvirkes villa. Det är en hantverkare som har tagit sig an uppdraget på totalentreprenad. Nu har vi fått två försäkringar att teckna och betala, en Garbo försäkring och en bygga färdigt( eller ngt liknande) försäkring . Brukar inte hantverkaren fixa och betala detta?
Är det något man bör vara observant på när man bygger lösvirke på total?
 
De försäkringar Du avser är nog färdigställandeförsäkring (som träder in om Din entreprenör inte kan fullfölja entreprenaden) och byggfelsförsäkring (som på vissa villkor täcker väsentliga fel som framträder inom 10 år från slutbesiktningen). Dessa försäkringar är numera obligatoriska. Byggherren och entreprenören kan komma överens om vem som skall bekosta dessa men det är byggherren som ansvarar för att de finns. Gar-Bo kan tillhandahålla båda försäkringarna. färdigställandeförsäkringen kan ersättas med en bankgaranti från entreprenören.

Utöver dessa försäkringar bör Du ha en villabyggareförsäkring som bl.a. täcker Ditt ansvar som byggherre, skador på Din egendom m.m. Du bör ha denna även om naturligtvis entreprenören har en egen försäkring.
Sådan försäkring lämnar de vanliga sakförsäkringsbolagen ex.vis If.

Vad gäller lösvirke och totalentreprenad skall Du se till att Du tecknar ett avtal med entreprenören med ABS 05 som grund. I dessa villkor regleras, tillsammans med konsumenttjänstlagen, de viktigaste frågorna. Det är naturligtvis viktigt att entreprenören har de resurser som krävs för att genomföra en totalentreprenad, som ju omfattar allt, d.v.s. både grund, bygg, vvs, el, målning m.m. Se till att Du får en duktig kvalitetsansvarig som kan följa upp att huset uppförs enligt gällande normer och med god kvalitet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.