Jag har enskilt avlopp som endast är ett år gammalt. Avloppet består av en sluten tank samt en markbädd.
Under året har jag haft flera problem med det.
1. Dels har det blivit stopp i röret vid ett tillfälle.
2. Vattnet i markbädden rann inte undan ordentligt så det luktade illa runt området vid markbädden.
3. Vid kraftigt regn för några veckor sedan låg hela locket till den slutna tanken under vattennivån på tomten. Detta fick till följd att den 6 kubiks stora tanken gick från att vara fylld till 1/4 till att bli helt full på 3 dagar.

Jag har haft folk här som håller på med markarbete som reagerat på hur avloppet ser ut, utan jag ens nämnt att jag haft problem med det.
Jag funderar på att reklamera avloppet då jag inte tror det är ordentligt byggt.

Jag ska bla ta hit en firma som videofilmar in i rören för att se att lutningen är korrekt och att rören ser schyssta ut.

Men frågan är, vilka utför besiktningar på avlopp? Jag vill få det ordentligt dokumenterat så att det håller juridiskt om det skulle komma till det.

Sen undrar jag, om det nu visar sig att det är fel på avloppet. Är det fortfarande jag som måste stå för kostnaden för besiktningen och filmningen? Den är ju inte direkt gratis...
 
På beskrivningen låter det som att du har större problem än felaktig lutning. Om det står vatten upp över locket på tanken så är det förståeligt att inte avrinningen från markbädden fungerar. Det låter som att det är en alldeles för blöt plats för att anlägga avloppet på. Det borde den som byggde avloppet ha kunnat ta reda på. Du kanske behöver bättre diken.
 
Som Avemo skriver så låter det som om platsen för markbädden är illa vald. Marken är för fuktig och verkar översvämmas vid regn. Troligen har den också alldeles för dålig förmåga att suga upp vattnet från markbädden och är mättad hela tiden.
Slamavskiljaren får inte fyllas upp av regnvatten.
Mitt råd är att du tar upp problemet med den firma som lagt ner avloppet för att försöka hitta möjliga förbättringar för att lösa problemet. Svårt att ge råd utan att veta hur det ser ut på plats.
 
Dom har tyvärr redan varit här och "ordnat" problemen. Men jag tror att själva avloppet är felbyggt.
 
Det går inte att säga bara på beskrivningen om avloppet är ok eller inte, men det går att säga på beskrivningen att marken är för blöt för att avloppet skall fungera även om det är rätt utfört. Oavsett vilket så är det firman som byggt det som gjort fel. Är platsen olämplig skall de inte bygga avloppet där.
 
Claes Sörmland
Det är ditt ansvar som fastighetsägare att tillse att avloppsanläggningen fungerar som tillståndsgivet av kommunen. Sen har du ett avtal med en entreprenör/konsult/grävare som byggt anläggningen. Hur ser avtalet ut där?

Om det ska grävas i markbädden eller rör dras om för att åtgärda den så är det i lagens mening en ändring av avloppsanläggningen och kräver att du kontaktar kommunen igen (minns ej om det är tillstånds- eller anmälningspliktigt). Troligen så kan också kommunens tillsyn via sina miljöinspektörer hjälpa dig med att diagnostisera eventuella fel på anläggningen. Men då sätter du igång kedjereaktionen kommun ställer krav på dig och sen så får du ställa krav på entreprenören att få problemen åtgärdande. Du kan nog hamna i kläm där. Kanske passar den delen av frågeställningen bättre under Juridik?
 
Känns som att jag först och främst måste hitta någon som kan genomföra en besiktning av avloppet innan jag kontaktar kommunen.

Så här såg det ut när det kom ett kraftigt regnoväder. Hela locket till den slutna tanken ligger under vatten

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Nu när man åtgärdat detta så har man satt någon ring runt locket på den slutna tanken

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder




image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder




image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hemmakatten
Blir lite förvirrad över hur du använder orden. En sluten tank är precis det, sluten. Och ur en sådan rinner det aldrig något alls. Den används för toaavloppet och en slambil tömmer den vid behov. Har man en sluten tank för toaavloppet har man också en slamavskiljare för resten av avloppsvattnet (bad, disk, tvätt). En slamavskiljare kan man också ha för allt avlopp, både toa och BDT, vilket jag tror är det du menar. En slamavskiljare är en benämning för olika brunnar varav trekammarbrunn är den vanligaste. Den behåller allt slam och ut i bädden rinner vattnet.

Var är själva bädden? Det där ser inte alls bra ut. Du måste ha ett fungerande avlopp både för miljön och din egen skull. Tänk dig att ha barn lekandes i trädgården där det runnit ut avloppsvatten, extremt ofräscht. Jag skulle ringa till kommunens miljökontor och be om hjälp som någon redan föreslagit. De kommer att anmärka på avloppet och med det utlåtandet i handen kan du gå på entreprenören och begära rättelse. Inte dumt att även fråga kommunen om förslag på besiktningsman (eller annat företag med gott renommé) som gör en besiktning åt dig. Självklart kostar det här en slant, men det är pengar du kan och ska kräva entreprenören på.
 
Hemmakatten
Det fanns ett rör som var placerat ungefär där brunnslocket är. Det finns inte med på de senare bilderna. Vad hara hänt med det? Tror det kan vara ett rör för rensning och det behövs.

Du har också ett brunnslock längre bort i bilden. Är det till en fördelningsbrunn eller? Vidare ser man en brunn (det orangea tjocka röret) och ett par (luftnings?)rör. Hör det till anläggningen eller är det något annat, dagvatten kanske?

Jag förstår inte riktigt hur anläggningen är byggd. Du måste ha en ritning, den ska kommunen ha fått i samband med tillståndsprövningen. Titta på den och återkom gärna.
 
Redigerat:
Jag ska försöka vara lite tydligare. Det var den slutna tanken som fylldes vid regnovädret. Eftersom locket låg under vattnet har förmodligen vattnet läckt in den vägen i den slutna tanken. Röret som syns på locket är en sensor som känner av när tanken är full. Den sitter fortfarande kvar på locket. Det är den slutna tanken som entreprenören nu satt någon svart ring runt.

Markbädden, som är en trekammarbrunn ligger till vänster om den slutna tanken på bilderna. Locket man ser där är till för att tömma slammet. Resten av rören hör till trekammarbrunnen. Vad varje rör fyller för funktion vet jag tyvärr inte.
 
Hemmakatten
Nu förstår jag. Du har alltså både och. Men det där var ingen bra lösning. Antar att den slutna tanken är i plast. Om den nyss är tömd och det regnar så där mycket så riskerar tanken att röra på sig eller att flyta upp om den inte är förankrad ordentligt. Det är väl därför ni fått bakfall på avloppsröret.

Den där stora ringen verkar bara vara ditlagd, tycker mig se jord under den. Det är iofs vanligast att man helt gräver ned slutna tankar och har ett rör som går upp en bit ovan mark med lock på. Det finns rördelar att förlänga med. Det där ser inte bra ut tycker jag. Och mark/infiltrationsbädden är felanlagd. Den ska definitivt inte dränkas och svämma över vid regn.
 
Claes Sörmland
Jag tycker det ser ut som om den lerhaltiga marken satt sig kring den slutna tanken över tid och därmed så har en lågpunkt skapats så att vatten rinner in genom locket. Förutom att det var klantigt av schaktaren att inte kompensera för detta verkar det ju vara åtgärdat nu med förhöjningsringen och mer schaktmassa över den slutna tanken. Jag utgår nu från att tanken är lagt enligt instruktion från tillverkaren, troligen på en orörd schaktbotten med några dm grus kring den och någon sorts förankring.

Stopp i avloppsröret är mer oroande. Men det skulle ju kunna vara orelaterat till vad vi ser på bilderna och handla om någon olycklig rörkrök, för mycket för hårt toapapper och moderna snålspolade toaletter. I vilket rör uppstod stoppet - WCn som går till den slutna tanken eller BDT-avloppet som går till slamavskiljare/markbädd? Beroende på vilken avloppsstam som drabbats så ändras ju tolkningen: är t ex BDT-avloppet istället drabbat så kan man gissa problem med fett från köket.

Att vattnet i markbädden inte rann undan ordentligt och att den då luktade är oroande. Hur observerade du detta? Jag frågar eftersom att vatten tillfälligt på den täta markytan egentligen inte spelar någon roll för markbädden, det intressanta är hur mycket vatten som står i själva sandbädden. Om t ex grundvattnet ligger över markbädden så att den vattenfylls så slutar den helt och fungera. Detta leder snart till att den slammar igen. Men detta ska inte vara möjligt om bädden ligger med rätt fall och på bilderna tycks ju anläggningen ligga i en slänt vilket möjliggör god avrinning.

Om du vill ha en sakkunnig person som kan skriva någon typ av dokument om anläggningen så är det nog en avloppskonsult som du letar efter (kommunens miljöinspektörer har namn). Alternativt så kan du kontakta en firma som specialiserar sig på avloppsrörinspektion - men de letar nog vanligen läckor. Detta duger ju om det t ex är ett rör som delvis hoppats ur. Sen finns ju kommunens miljöinspektörer som sagt. Jag vill också igen påminna om att det finns ritningar och en utredning av din avloppsanläggning - den har gjorts när tillstånd söktes hos kommunen och finns tillgänglig hos kommunen (så får du veta vad de olika rören på anläggningen är).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.