A
Har troligen en gammal vattenskada i köket. Har meddelat försäkringsbolaget detta som nu kräver att det är Brf:en som ska utreda i vilken omfattning osv. Tre Kronor försäkring uttrycker sig så här på sin blankett de skickade mig.

Din försäkring för bostadsrätt (se ditt hem-villkor) gäller för den del du är underhållsskyldig enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen.

Besiktning och reparation skall i första hand handläggas av föreningen och det försäkringsbolag som har fastigheten försäkrad.

I de fall skadan understiger fastighetsförsäkringens självrisk, ska reparationen av skadan handläggas av föreningen. Föreningen åtgärdar hela skadan och skickar eventuellt krav till dig som bostadsrättsinnehavare, på de delar som du ansvarar för enligt stadgar och bostadsrättslag.

Om du får krav på skadekostnader från föreningen enligt ovan, skickar du detta till oss.
Föreningen ska också i brev uppge på vilka grunder man anser dig vara betalningsansvarig för det krav man ställt.
För vår handläggning måste vi också ta del av följande uppgifter:

• Bostadsrättsföreningens stadgar.
• Foton (översiktsbilder och eventuella detaljbilder på skadorna).
• Ritning eller skiss på hur skadat/skadade utrymme/utrymmen ser ut och med mått på det samma.
• Besiktningsrapport från fukttekniker, fastighetens försäkringsbolag eller liknande.

Använd bifogad blankett för uppgifter om skadan mm.

Uppge vår beteckning (se brevhuvud) vid kontakt med oss.
Tycker det känns lite typiskt ett försäkringsbolag, att de vill slippa punga ut och låta Brf:en ta kostnaden. Men det kanske är så här det ska gå till? Tycker det låter krångligt att behöva blanda in Brf:en. Vad ska de göra? De är ju vanliga människor som jag och inte specialister. Ska de riva upp mitt golv liksom? Bör jag överklaga detta och kräva att de själva skickar ut en specialist, eller ska jag bara anlita hantverkare och fixa problemet och sen kräva ersättning?

Tack på förhand.
 
I en bostadsrätt äger du inte huset, dvs väggar, golv, eller avloppsledningar. Själva huset äger föreningen och denna har därmed ansvar för att huset är försäkrat. Din hemförsäkring täcker bara det som är "ditt", beroende på hur era stadgar ser ut så kanske du äger parkettgolvet och skåpstommarna i köket, men inte golvspånskivan och avloppsrören. Ditt försäkringsbolag vill därför låta din brf reda ut vad av deras grejer som är skadade, och därefter ersätta de av dina grejer som behövs och täcks av försäkringen.

Finns inte den kompetensen inom brf så får man hyra in detta istället.
Kolla med styrelsen, det är deras/ert gemensamma hus.
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
Det är så det funkar.

Det är föreningen som är ansvarig för skador på fastigheten. Du är ansvarig för fast inredning inne i din lägenhet. Var gränsen mellan ditt och föreningens ansvar går regleras i föreningens stadgar. Så det handlar inte om att fbolaget ska "slippa punga ut".

Kostnaden ska gå på den ansvariges försäkring; i det här fallet föreningens fastighetsförsäkring. Det är inget konstigt med det.

Du kan säkert anlita en entreprenör och fixa skadan i din lägenhet, men det kan slå tillbaka på dig om det visar sig att du vetat om att det finns en pågående skada i fastigheten.
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
A
Tackar ödmjukast. Då vet jag att vi kan lita på försäkringsbolagets anvisningar. Önskar er en trevlig helg.
 
Gött. Hoppas det löser sig!
 
O
Tyvärr är det så att ytskiktet står den enskilde medlemmen för. Detta oavsett vem som är skyldig till skadan.
Om det skulle vara vatten från en stigarledning då är föreningen skyldig att ersätta allt, även ytskikt. utan några åldersavdrag.
 
C
Föreningens försäkring kan täcka en hel del saker som ligger utanför föreningens underhållsansvar, t.ex. ytskikt. Det innebär naturligtvis inte att man som BR-innehavare kan kräva att föreningen står för sådana skador, men med en konstruktiv dialog kan man undvika "onödiga" kostnader för BR-innehavaren utan att det för den delen belastar föreningen ekonomiskt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.