Intresserade av att köpa ett hus från 1949 som är i stort behov av renovering. Det mesta har vi koll på, men osäker hur stort problem en gammal vattenläcka från entréplanets badrum kan vara. Gamla gjutjärnsbrunnar (som ju är slut) som har läckt. (Nuvarande ägare har inte använt dusch där på länge, men däremot toaletten.)
Förhoppningsvis tillförs inte mer vatten som läcker (om vattnet från toan bara runnit raka vägen ner i avloppsstammen, vilket är troligt) men hur svår kan den gamla läckan vara? Vilka renoveringsbehov kan det ge och är risken till och med så hög att det inte är värt pengarna och jobbet (och därmed inte köpa huset)?
Fått tips att knacka efter "bom" i källartaket för, om möjligt, få koll på hur stort problemet är. Någon som har mer tips?
Tagit med en bild på en sättning också som finns utanför badrummet. Man ser det på högerdörrens övre högra karm. Behöver inte ha något med detta att göra utan kanske bara för att det är gammalt hus.
Tacksam för all input!
 
  • Interiör av vardagsrum med träbjälkar i taket, vy genom dörröppningar till andra rum.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Spricka i vitputsad vägg med synlig fukt och gul missfärgning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vattenskada och färgavflagning på betongtak med synlig förstärkningsjärn.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Landade i att vi drog oss ur husköpet, bland annat på grund av riskerna med denna vattenskada. Pratade med kunnig hantverkare som vi anlitat tidigare och han ansåg att det behövdes en grundlig undersökning för att avgöra hur mycket vattenläckaget hade skadat. Risken är att bärigheten i tak påverkats. Om det sedan läckt under många år kan vattnet ha hittat många olika vägar i golv/tak som först visar sig när man börjar riva i det.
Inte värt risken, särskilt för ett hus där säljaren begärt närmare 6 miljoner.
 
  • Gilla
nino
  • Laddar…
På bilden ser det ut som taket är i gjuten betong, spår av gamla formbrädor. Men så ser det ut som man har hackat sig igenom där vattenskadan är. Och spacklat igen. Svårt att veta om det är från nät badrummet byggdes, eller om man försökt laga läckan underifrån.

Det låter rätt långsökt att läckan skulle ha skadat bärigheten i ett betongbjälklag. Om det nu är betong, jag kan ha fel.

Men om prislappen för renoveringsobjektet är för hög, så skall man givetvis dra sig ur. Men ge inte upp objektet, med dagens marknadsläge så kan det mycket väl komma ut till avsevärt lägre pris.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.