Har toalett och kommod mot yttervägg i vårat badrum.

Yttervägg består av Tegel - Luftspalt - Board - 145mm reglar och isolering. På 145mm reglarna har vi fäst 45x95mm reglar för att få en rak väg och innebär att vi reglat ut ca 3cm. Väggen kommer senare kläs med 15mm plywood och 13mm gips.

Hade planerat att ha utanpåliggande rördragning men efter att ha läst "SÄKER VATTENINSTALLATION 2011:1 2.13" så verkar det som att det är OK att lägga vattenrör på varma sidan av isolering i yttervägg.

Frågan är ju då om ni tycker det känns OK både regelmässigt och driftsäkerhetsmässigt att köra LK Väggdosa Uni som enbart kräver 45mm djup på väggen i detta fall. Kommer innebära att den ligger lite intryckt mot isoleringen.

Rördragning görs mestadels i golv så till toalett kommer det innebära ca 30cm dragning i yttervägg och mot kommod ca 50cm.
 
Jag skulle säga att det inte är några problem alls.
Som du säger så är det godkänt enligt säker vatten så länge som rören ligger på den varma sidan av väggen. Vi har infällda vattenrör i ytterväggen i vårt badrum och det har fungerat felfritt sedan 1962. Innan vi renoverade badrummet fanns det ca 40mm isolering bakom rören och det fungerade felfritt även när det var mer än -20 flera dagar i följd. Efter att vi renoverade badrummet så tilläggsisolerade vi väggen så nu har vi ca120mm isolering på utsidan av rören.
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.